Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Γιατί αγοράζουν όλοι SUV;

Γιατί αγοράζουν όλοι SUV;

1/12/2023

Αν παρατηρήσει κανείς τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν γύρω του, θα διαπιστώσει αυτό που δείχνουν και οι ταξινομήσεις, δηλαδή ότι τα SUV πουλάνε σαν ζεστά ψωμάκια. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή και αρκετά «μοδάτα», κάτι που έχουν παρατηρήσει εδώ και χρόνια οι εταιρείες, με την πλειοψηφία των μοντέλων που εξελίσσονται και λανσάρονται να είναι SUV, παραγκωνίζοντας τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Ποιος είναι όμως ο ουσιαστικός λόγος που θα κάνει κάποιον να επιλέξει ένα SUV αντί για «χαμηλό» hatchback ή sedan; Χρειάζεσαι πράγματι SUV, ή απλά αγοράζεις επειδή πήρε και ο γείτονας;


Η απόσταση από το έδαφος είναι ελαφρώς αυξημένη, αλλά δεν κάνει και για Dakar…

Τα SUV βασίζονται στις πλατφόρμες των χαμηλότερων «αδελφών» μοντέλων της κατηγορίας τους. Για παράδειγμα το VW T-Cross χρησιμοποιεί το «πάτωμα» του Polo, το Hyundai Bayon αυτό του i20, κ.ο.κ. Αυτό που κάνει τα SUV να ξεχωρίζουν από τα άλλα μοντέλα είναι η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, η οποία όμως δεν είναι τόσο μεγάλη για να χαρακτηρίσει το όχημα καθαρόαιμο εκτός δρόμου. Εκτός βέβαια αν θεωρείς «εκτός δρόμου» έναν χαλικόδρομο με λίγα νεροφαγώματα, τα οποία μπορείς να διασχίσεις και με το hatchback σου αν οδηγάς αργά και προσεκτικά.

Σε αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμα και οι ίδιες οι εταιρείες ολοένα και σταματούν να αναφέρουν εξειδικευμένες off-roading πληροφορίες όπως γωνία προσέγγισης και φυγής στα χαρακτηριστικά των νέων τους SUV, ενώ τις δήλωναν σε μοντέλα προηγούμενων γενιών, κάτι που μπορεί να αποτελεί σημάδι πως η κίνηση σε δύσβατα μονοπάτια δεν αποτελεί προτεραιότητα κατά την εξέλιξή τους.


Η πλειοψηφία των SUV έχει κίνηση στους εμπρός τροχούς

Πλην λίγων εξαιρέσεων, η πλειοψηφία των σύγχρονων μικρών και μικρομεσαίων SUV που κυκλοφορεί στους δρόμους έχει κίνηση στους εμπρός τροχούς, όπως ακριβώς και τα αυτοκίνητα με τα οποία μοιράζονται τα μηχανικά τους μέρη. Αν θεωρείτε πως όλα αυτά τα «ψηλά» οχήματα που βλέπετε γύρω σας είναι τετρακίνητα και «οργώνουν» στο χώμα, τότε κάνετε λάθος.

Με βάση τα δύο παραπάνω καταλαβαίνουμε πως αν θες ένα όχημα για να κινείσαι εκτός δρόμου και να γυρίζεις στα βουνά της χώρας, τότε δεν θα σε καλύψει ένα SUV. Ακόμα και αν το κάνεις, τα μειωμένα πλευρικά προστατευτικά σημαίνουν πως είναι εύκολο να γρατζουνήσεις το όχημά σου σε πέτρες και κλαδιά.


Τα SUV έχουν καλούς χώρους, όμως έχουν και αυξημένες διαστάσεις

«Ναι, αλλά τα SUV έχουν καλούς χώρους» σας ακούω να λέτε. Σε αυτό δεν έχετε άδικο, όμως ας μην ξεχάσουμε πως τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν και αυξημένες διαστάσεις, κάτι που δυσκολεύει στην καθημερινότητα, στους ελιγμούς στα στενά της πόλης και στο παρκάρισμα.

Παράλληλα, ας μην ξεχάσουμε πως η ευρυχωρία στην καμπίνα και στο πορτ-μπαγκάζ έχει αυξηθεί σε όλες τις κατηγορίες. Αν πιστεύεις πως χρειάζεσαι ένα SUV καθαρά για λόγους ευρυχωρίας, καλό είναι να δοκιμάσεις και ένα «χαμηλό» αυτοκίνητο της ίδιας κατηγορίας, το οποίο υπάρχει περίπτωση να σε εξυπηρετήσει εξίσου καλά. Αν υπολογίσουμε πως οι τιμές των SUV είναι υψηλότερες, τότε μπορεί με τα ίδια χρήματα που θα δώσεις για μικρό SUV να αγοράσεις μικρομεσαίο hatchback και να είσαι ακόμα πιο άνετος.


Είναι γεγονός πως τα SUV έχουν πιο άνετες αναρτήσεις

Η αυξημένη διαδρομή των αναρτήσεων και η εξέλιξη για κίνηση εκτός ασφάλτου σημαίνει πως κατά κανόνα τα SUV είναι πιο άνετα. Παρόλο που δεν είναι ιδανικά για να στρίβεις γρήγορα σε επαρχιακούς δρόμους (με εξαίρεση «ειδικές» κατασκευές που μοιάζουν περισσότερο σε sport hatchbacks με λίγο ψηλότερες αναρτήσεις παρά σε SUVs), απορροφούν εξαιρετικά τις κακοτεχνίες στους δρόμους της πόλης και περνούν πιο εύκολα από λακκούβες.


Μήπως τελικά αυτός είναι ο ρόλος των αστικών SUV; Να μπορούν να καβαλάνε με άνεση τα πεζοδρόμια, να μη χρειάζεται να φρενάρεις για να περάσεις από σπασμένα κομμάτια ασφάλτου και να βλέπεις καλύτερα από ψηλά στις διασταυρώσεις;

Εσείς τι πιστεύετε; Ποιος είναι ο λόγος που οι περισσότεροι τρέχουν να αγοράσουν SUV; Αν είστε κι εσείς κάτοχος τέτοιου μοντέλου, ποιος είναι ο λόγος που το προτιμήσατε αντί για χαμηλότερο hatchback ή sedan;

Σελ.
1
Χρειάζονται όντως SUV ή ακολουθούν τη μόδα;
Σελ.
2
Γιατί αγοράζουν όλοι SUV;