Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
9 φωτογραφίες »

Ευθυγράμμιση τροχών: Τι είναι και ποια τα οφέλη της

27/10/2020

Η σωστή και η έγκαιρη ευθυγράμμιση των τροχών, εξασφαλίζει μια πιο ασφαλή και μια πιο οικονομική οδηγική εμπειρία. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το τι είναι και πόσο σημαντική είναι η ευθυγράμμιση ενός αυτοκινήτου.

Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης των τροχών, ορίζεται ως η διαδικασία της ρύθμισης των γωνιών των τροχών με σκοπό να επανέλθουν στη θέση που ορίζει ο κατασκευαστής. Το αντίθετο είναι η απορύθμιση των τροχών δηλαδή προβλήματα κατευθυντικότητας με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι πιθανότητες ατυχήματος καθώς φθείρονται γρηγορότερα τα ελαστικά. Ο έλεγχος και η ευθυγράμμιση των τροχών χρειάζεται να γίνεται κάθε 10.000 χιλιόμετρα. Συνηθισμένες αιτίες απορρύθμισης της ευθυγράμμισης των τροχών είναι από απότομο πέσιμο σε λακούβα, χτύπημα σε κράσπεδο ή πεζοδρόμιο ή ακόμα χειρότερα από κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Μια γρήγορη ανάλυση γύρω από τις γωνίες ευθυγράμμισης



Γωνία σύγκλισης: Ο όρος «toe» αναφέρεται στη γωνία κάθε τροχού σε σχέση με την κεντρική γραμμή του οχήματος. Πρόκειται για μια αόρατη γραμμή που αν το βλέπετε από πάνω ταξιδεύει από το κέντρο του οχήματος μέχρι πίσω. Για να το πιάσετε με τη μια, φανταστείτε ότι μπροστά από τα πόδια σας υπάρχει ένα σετ τροχών. Γωνία σύγκλισης ή αλλιώς «toe-in», είναι όταν στο παράδειγμα που θέσαμε τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι από μέσα και η φτέρνα απέξω. Εάν επρόκειτο να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας προς τα έξω και να φέρετε τις φτέρνες από μέσα, αυτό είναι γνωστό ως «toe-out» ή αλλιώς γωνία ανοίγματος. Τόσο το toe-in όσο και το toe-out μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική φθορά των ελαστικών σας. 



Γωνία Camber: Όταν το ελαστικό πατάει με το εξωτερικό του πέλματος του, τότε αυτό είναι γνωστό ως «θετική γωνία Camber» ενώ, «αρνητική γωνία Camber» αναφέρεται όταν ο τροχός πατά περισσότερο με το εσωτερικό του πέλματος. Η γωνία camber ενός τροχού καθορίζει την γωνία που βρίσκονται οι τροχοί σε σχέση με το επίπεδο του δρόμου και αποδίδεται σε μοίρες. Η γωνία camber δεν είναι πάντα ορατή στο μάτι, αλλά αν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη, μπορεί να προκαλέσει γρήγορη φθορά των ελαστικών σας. Ιδανικά, η γωνία Camber είναι ελαφρώς αρνητική και καθορίζεται από τον κατασκευαστή.



Γωνία Caster: Είναι η γωνία που σχηματίζει ο άξονας γύρω απ τον όποιο περιστρέφεται ο τροχός, σε σχέση με την κατακόρυφο. Όπως και η γωνία Camber έτσι και η Caster ορίζεται ως θετική ή αρνητική και υπολογίζεται σε μοίρες. Εάν η νοητή προέκταση του άξονα στροφής τέμνει το οδόστρωμα εμπρός από τη κατακόρυφο, μιλάμε για θετική γωνία Caster και αρνητική γωνία Caster εννοούμε την αντίθετη περίπτωση.

Tα οφέλη της ευθυγράμμισης είναι τα εξής:

Βελτιωμένα κρατήματα δρόμου



Οι εσφαλμένα ευθυγραμμισμένοι τροχοί μπορεί να προκαλέσουν δυσχρηστία στην οδήγηση και μπορεί να αισθανθείτε ότι το όχημα κινείται προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Η διόρθωση αυτού του ζητήματος θα εξασφαλίσει στα κρατήματα του οχήματός σας την αποτελεσματικότητα που τους αρμόζει.
 
Μειωμένη φθορά ελαστικών



Οι τροχοί που δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι θα προκαλέσουν γρήγορη και ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ελαστικά δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το δρόμο στη σωστή γωνία. 

Καλύτερη απόδοση καυσίμου



Το να βεβαιωθείτε ότι οι τροχοί σας είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι σημαίνει ότι η αντίσταση κύλισης μειώνεται σημαντικά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση καυσίμου για εσάς.

Ασφαλέστερη οδήγηση



Τα λάστιχα που δεν ευθυγραμμίζονται μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κατευθυντικότητας, οπότε διορθώνοντας αυτό το ζήτημα, θα μπορείτε να παραμείνετε στον έλεγχο του οχήματος και να οδηγείτε με ασφάλεια.

Φιλικότερoi προς το περιβάλλον



Εφόσον οι σωστά ευθυγραμμισμένοι τροχοί βελτιώνουν την οικονομία καυσίμου, η ακριβής ευθυγράμμιση των τροχών μειώνει τις εκπομπές άνθρακα του αυτοκινήτου σας, καθιστώντας το καλύτερο και για το περιβάλλον.

Μια πιο άνετη οδηγική εμπειρία



Η σωστή ευθυγράμμιση των τροχών θα βελτιώσει την οδηγική σας εμπειρία καθώς δεν θα χρειαστεί να παλεύετε στο τιμόνι να παραμείνετε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρέχοντας σας μια ομαλή και άνετη διαδρομή.




 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις