Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Μια μικρή διαφορά βάρους 5γρ.=14.000 κραδασμοί/ώρα

Τι πρέπει να ξέρω για την ευθυγράμμιση & την ζυγοστάθμιση

7/3/2017

Τι είναι η ευθυγράμμιση και τι η ζυγοστάθμιση; Πότε πρέπει να γίνεται ο έλεγχος;

Διαφορά μεταξύ ευθυγράμμισης και ζυγοστάθμισης των ελαστικών ;
Συχνά οι άνθρωποι συγχέουν την ευθυγράμμιση και τη ζυγοστάθμιση των ελαστικών πράγματα που είναι εντελώς διαφορετικά: Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης, ή της γεωμετρίας του οχήματος , συνίσταται στη ρύθμιση των γωνιών των τροχών ώστε να τους επαναφέρουμε σε θέση κάθετη προς το έδαφος και παράλληλη μεταξύ τους. Αντίθετα, η ζυγοστάθμιση ενός ελαστικού επιτρέπει στον τροχό να περιστρέφεται χωρίς να προκαλεί κραδασμούς στο όχημα, σε κάποιες ταχύτητες.

Ζυγοστάθμιση
Η ζυγοστάθμιση αφορά το βάρος του τροχού και την κατανομή του.
•    Ακόμη και μια μικρή διαφορά βάρους, της τάξης των 5 γραμμαρίων, αν το αυτοκίνητο τρέχει με 100 χλμ/ώρα, «μεταφράζεται» σε 4 στροφές το δευτερόλεπτο ή 14,000 κραδασμούς την ώρα.
•    Η λανθασμένη ζυγοστάθμιση μπορεί να οδηγήσει  σε αυξημένες φθορές στα μηχανικά μέρη, το σύστημα διεύθυνσης, και στα ελαστικά του αυτοκινήτου.

Ευθυγράμμιση
Ο κάθε τροχός είναι ευθυγραμμισμένος με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να σχηματίζει δεδομένες γωνίες σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο του δρόμο, τον άλλο τροχό του ιδίου άξονα και το αμάξωμα. Αν το αυτοκίνητο «τραβάει» το τιμόνι αριστερά ή δεξιά, αλλάζει την ευθεία πορεία του στο φρενάρισμα ή στρίβει διαφορετικά στις στροφές, τότε υπάρχει πρόβλημα ευθυγράμμισης.
•    Αν οι τροχοί συγκλίνουν πολύ προς το κέντρο του αυτοκινήτου στο εμπρός μέρος, αυξάνεται η κατανάλωση και μειώνεται η δύναμη του κινητήρα.
•    Το πόσο κάθετοι είναι οι τροχοί με το επίπεδο του δρόμου, επηρεάζει τη φθορά και τη θέρμανση του ελαστικού και άρα την πρόσφυση και την καταπόνηση της ανάρτησης.

Γιατί είναι σημαντική η ρύθμιση της ευθυγράμμισης;
Στα περισσότερα οχήματα, η ευθυγράμμιση είναι μελετημένη εξ αρχής, για να ελαχιστοποιεί τις φθορές και τις καταπονήσεις και για να μεγιστοποιεί την άνεση του οδηγού και του επιβάτη. Η σωστή ευθυγράμμιση των 4 τροχών μειώνει τη φθορά των ελαστικών, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους και τις επιδόσεις τους και συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμων. Αυτή η ρύθμιση βελτιώνει επίσης τη συμπεριφορά και την ασφάλεια μειώνοντας το τράβηγμα και τις παρεκκλίσεις του οχήματος.

Γιατί η ευθυγράμμιση απορυθμίζεται ;
Η ευθυγράμμιση μπορεί να απορυθμιστεί από ένα χτύπημα σε πεζοδρόμιο ή από ένα πέσιμο σε λακκούβα, αλλά και από πιο σοβαρές αιτίες, όπως ατύχημα, όπου το όχημά σας χτυπήθηκε και η ευθυγράμμιση απορυθμίστηκε. Όταν η ευθυγράμμιση δεν είναι η σωστή, η άκρη των ελαστικών φθείρεται πιο γρήγορα, με επιπτώσεις στη συμπεριφορά του οχήματος. Αυτό θα σας οδηγήσει σε αλλαγή των ελαστικών σας πιο σύντομα από το προβλεπόμενο.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις