Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Η μετέπειτα ιστορία του θρυλικού Mini

26/4/2021

Πλέον, οι πόρτες μεγάλωσαν,  οι μεντεσέδες ήταν κρυμμένοι και τα συρόμενα παράθυρα έδωσαν τη θέση τους σε συμβατικά με γρύλους. Το μοντέλο πωλούταν ως «Mini», αφού από την ονομασία «έφυγαν» οι εταιρείες Austin και Morris. Ανέσεις όπως το καλοριφέρ ενσωματώθηκαν πλέον και στον βασικό εξοπλισμό, ενώ η μυθική Cooper S έκδοση καταργήθηκε το 1971, για να κάνει την επανεμφάνισή της 19 χρόνια μετά, το 1990.

Από το 1976 και έπειτα, το θρυλικό αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του με μικρές αναβαθμίσεις, έως τον Οκτώβριο του 2000, όπου, μετά από 41 χρόνια, σταμάτησε να παράγεται. Μέσα σε αυτές τις 4 δεκαετίες κατασκευάστηκε σε άλλες 11 χώρες: Αυστραλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία, Χιλή, Μάλτα, Πορτογαλία, Ν. Αφρική, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα και Χιλή. Παράλληλα, «είδε» την BMC να γίνεται British Leyland, και έπειτα Rover, 3 εταιρείες που δεν υφίστανται πλέον.



Τα cool μοντέλα, που αγαπήθηκαν από το κοινό, πρωταγωνίστησαν και στην μεγάλη οθόνη, στην περίφημη ταινία «The Italian Job» του 1969, στην οποία τα απολαύσαμε να κυνηγιούνται από την ιταλική αστυνομία στην πόλη του Τορίνο. Αξίζει να αναφέρουμε πως η σκηνή που τα μικροσκοπικά Mini είναι μέσα στον υπόνομο γυρίστηκε στο Βρετανικό Coventry, αφού ήταν η μόνη πόλη με αρκετά μεγάλες σήραγγες υπονόμου για να χωρέσουν τα αυτοκίνητα.
 
 Ο θρύλος του Mini διατηρείται ακόμα, αφού η BMW διατήρησε τα δικαιώματα της ονομασίας, και παρουσίασε το μοντέρνο MINI, το οποίο από το 2001 σημειώνει αντίστοιχη επιτυχία, διατηρώντας τα retro χαρακτηριστικά του προγόνου του.
 
Παρόλο που το αυτοκίνητο δεν ήταν το πρώτο προσθιοκίνητο μοντέλο παραγωγής, η έξυπνη εργονομία, η καινοτόμα ανάρτηση καθώς και η χρήση τεχνικών για να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, έκαναν το Mini πρωτοπόρο, δείχνοντας παράλληλα πως ένα οικονομικό αυτοκίνητο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές. Επίσης, το Mini Cooper απέδειξε πως δεν είναι απαραίτητη η πίσω κίνηση και τα πολλά άλογα για να δημιουργηθεί ένα γρήγορο, fun to drive όχημα. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η δημιουργία του Sir Alec έχει μείνει στην ιστορία.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει