Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
5 φωτογραφίες »

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς θα αυξήσετε την διάρκεια ζωής της

23/11/2020

Προειδοποιητικά σημάδια, τακτικός έλεγχος συγκεκριμένων λεπτομερειών, περιορισμός των έξτρα παροχών ενός αυτοκινήτου. Αυτά είναι τα πέντε συνηθέστερα λάθη που μειώνουν την «ζωή» της μπαταρίας.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος και ειδικά σε ένα αυτοκίνητο είναι η γνωστή «συνταγή» εξοικονόμησης χρημάτων. Αν δεν θέλουμε να πηγαίνουμε συχνά σε συνεργείο για επιδιορθώσεις και αντικαταστάσεις διαφόρων εξαρτημάτων, η κατάλληλη συντήρηση του αυτοκινήτου μας είναι η ενδεδειγμένη συμβουλή.
 
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μπαταρία, ένα πολύτιμο μέρος του αυτοκινήτου το οποίο χρειάζεται προσοχή και φροντίδα. Αρκετές φορές, οι οδηγοί από μόνοι με την λανθασμένη συμπεριφορά ή αμέλειά τους προκαλούν τον πρόωρο «θάνατο» μίας μπαταρίας.
 
Ειδικά την χειμερινή περίοδο με τους εξαιρετικά χαμηλούς βαθμούς στην θερμοκρασία, πολλά αυτοκίνητα δυσκολεύονται ακόμη και να πάρουν μπροστά. Το κρύο μειώνει την απόδοση της μπαταρίας, ενώ έξτρα παροχές όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα χρησιμοποιούνται συχνότερα, επιβαρύνοντας ωστόσο το αυτοκίνητο.
 
Πάμε να δούμε πέντε απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές από την Auto Bild, προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους καταστροφής της μπαταρίας μας.
 
Οι επιζήμιες μικρές αποστάσεις
Θέλεις να πάρεις τσιγάρα και βαριέσαι ακόμη και να περπατήσεις στο πλησιέστερο περίπτερο; Το αυτοκίνητό σου σε τιμωρεί! Πολλοί οδηγοί ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνονται πόσο επιζήμιες για το αυτοκίνητο είναι οι συνεχείς μικρές διαδρομές. Περισσότερο βάρος δέχεται η μπαταρία, επειδή πρέπει να χρησιμοποιήσει πολλή δύναμη για να ξεκινήσει ο κινητήρας.
 


Σε μικρές αποστάσεις, δεν επαρκεί ο χρόνος την πλήρη επαναφόρτιση
της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Εάν χρησιμοποιηθούν και άλλες υπηρεσίες, όπως το ραδιόφωνο ή τα θερμαινόμενα καθίσματα, τα αποθέματα της μπαταρίας εξαντλούνται. Σε κάποιο σημείο η μπαταρία αρχίζει να υπολειτουργεί. Για να διορθώσουμε το πρόβλημα, χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να φορτίζουμε μέσω φορτιστή.
 
Ξεχνάμε σε λειτουργία τις παροχές-υπηρεσίες του αυτοκινήτου
Η πιο συνηθισμένη παράλειψη όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο; Τα ξεχασμένα ανοιχτά φώτα. Στα παλαιότερης χρονολογίας μοντέλα δεν υπάρχει φωτισμός που απενεργοποιείται αυτόματος, συνεπώς πρέπει να μην ξεχνάμε πριν βγούμε από το αυτοκίνητο να σβήσουμε τα φώτα. Ειδάλλως, η μπαταρία θα μας το... υπενθυμίσει με άσχημο για εμάς τρόπο.
 
Την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί για αξεσουάρ ή εξωτερικά εξαρτήματα που είναι σε σύνδεση και καταναλώνουν ενέργεια. Βύσματα 12v μπορεί να τροφοδοτούν ακόμη και με σβησμένο κινητήρα, ενώ συγκεκριμένα αξεσουάρ όπως τα θερμαινόμενα καλύμματα καθισμάτων ή μία dashcam αν παραμένουν σε σύνδεση επίσης λαμβάνουν ενέργεια χωρίς να είναι το κλειδί στην μίζα.



Μπορεί η ροή ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται με χαμηλές ποσότητες, ωστόσο δεν είναι δύσκολο να αδειάσει η μπαταρία εφόσον το αυτοκίνητο δεν κινείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, όταν παρκάρετε και σκοπεύετε να αφήσετε για ώρα το αυτοκίνητο, μην ξεχνάτε να αποσυνδέετε τα αξεσουάρ σας.
 
Δεν καθαρίζουμε την μπαταρία
Εάν η μπαταρία του αυτοκινήτου δεν λαμβάνει προσεκτική συντήρηση, υπάρχει κίνδυνος, αργά ή γρήγορα, να σταματήσει να λειτουργεί. Υγρή βρωμιά μπορεί να διαβρώσει την μπαταρία και σταδιακά να την αποφορτίσει, όταν εισρέουν λύματα στα ρεύματά της. Ειδικότερα, οι ακροδέκτες και τα καλώδια πρέπει πάντα να διατηρούνται καθαρά, διαφορετικά η μπαταρία μπορεί να αποφορτιστεί. Επομένως, ελέγχετε τακτικά την μπαταρία του αυτοκινήτου και καθαρίστε την αν είναι απαραίτητο.


 
Ακινητοποιημένο αυτοκίνητο
Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει για πολύ καιρό χωρίς νερό; Όχι. Τότε πώς η μπαταρία θα λειτουργεί αποτελεσματικά αν δεν την χρησιμοποιούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα; Ακόμη και αν όλες οι παροχές που χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια είναι απενεργοποιημένες, η μπαταρία χάνει τάση με την πάροδο του χρόνου και αποφορτίζεται. Εντέλει, ίσως πάψει εντελώς να αποδίδει. Σάς συμβουλεύουμε, συνεπώς, να συνδέσετε την μπαταρία σε φορτιστή-συντηρητή μπαταρίας, αν δεν κινείτε το αυτοκίνητό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό η μπαταρία θα πάρει πολύ λίγο ρεύμα, ίσα ίσα για να μην ξεφορτίσει.
 
Προσοχή στα ανησυχητικά σημάδια
Αν αναγκαστούμε να αντικαταστήσουμε-φορτίσουμε πλήρως την μπαταρία, τις περισσότερες φορές έχουν υπάρξει... προειδοποιητικά σημάδια. Τέτοιο δείγμα μπορεί να είναι οι προβολείς που τρεμοπαίζουν όταν ανοίγουμε τα φώτα. Αντίστοιχα, όταν βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο μία αδύναμη μπαταρία δυσκολεύει την εκκίνηση του κινητήρα.
Μπορείτε επίσης να ελέγξετε εύκολα αν η μπαταρία έχει υποστεί ζημιά ενεργοποιώντας τη χαμηλή δέσμη φωτός όταν γυρίζουμε το κλειδί στην μίζα. Εάν η ένταση του φωτός μειωθεί ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, η μπαταρία του αυτοκινήτου είναι σε κακή κατάσταση. Σε περίπτωση, λοιπόν, που εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να φορτίσετε την μπαταρίας σας.
 
Κλείνοντας, μερικά έξτρα tips για καλύτερη συντήρηση και διαχείριση της μπαταρίας μας.


 
  • Έλεγχος τάσης: Το πόση τάση απομένει μπορεί εύκολα να μετρηθεί με έναν ελεγκτή μπαταρίας. Εάν είναι κάτω από 12,6 βολτ, η μπαταρία πρέπει να επαναφορτιστεί το συντομότερο δυνατό.
  • Περιορίστε τους καταναλωτές: Ειδικά όταν οδηγείτε σε μικρές αποστάσεις το χειμώνα, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε όσο το δυνατόν λιγότερους καταναλωτές (υπηρεσίες όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα) για να εξοικονομήσετε μπαταρία.
  • Επαναφορτίζετε τακτικά: Ελέγχετε τακτικά την τάση και να την επαναφορτίζετε εάν είναι απαραίτητο. Την χειμερινή περίοδο με τις χαμηλές θερμοκρασίες να είστε ακόμη πιο συνεπείς.
  • Θέρμανση της μπαταρίας: Υπάρχουν ειδικά θερμικά καλύμματα για το χειμώνα που προστατεύουν την μπαταρία του αυτοκινήτου από το κρύο. Μην ξεχάσετε να πάρετε το κάλυμμα όταν ο καιρός βελτιωθεί!
  • Αποθείωση: Εάν η μπαταρία του αυτοκινήτου έχει αποφορτιστεί αρκετά ή εάν η τάση είναι μόνιμα πολύ χαμηλή, ξεκινά η λεγόμενη θείωση (η επιφάνεια των πλακών μολύβδου καλύπτεται με επίστρωση λευκής κρυσταλλικής ένωσης).  Πρόκειται για μία κατάσταση που μειώνει την απόδοση (χωρητικότητα) της μπαταρίας, η οποία δύσκολα φορτίζει ξανά πλήρως. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με παλμικό αποθειικωτή ή ειδικούς φορτιστές.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις