2005: Mercedes S-Class W221
Η άκρως ανανεωμένη W221 κυκλοφόρησε το 2005, και στην τεχνολογική της φαρέτρα διέθετε συστήματα που μέχρι και σήμερα ακούγονται εντυπωσιακά.
Θέλοντας να ενισχύει την ασφάλεια στις νυχτερινές διαδρομές, το αυτοκίνητο διέθετε σύστημα νυχτερινής όρασης με υπέρυθρες, το Night View Assist. Παρόλο που η Toyota ήταν η πρώτη εταιρεία που τοποθέτησε παρόμοιο σύστημα σε μοντέλο παραγωγής, και πιο συγκεκριμένα το Land Cruiser του 2002, η Mercedes S-Class ήταν το πρώτο όχημα που προέβαλλε την εικόνα στην ψηφιακή οθόνη του πίνακα οργάνων. Στο Toyota, η προβολή γινόταν στο κάτω μέρος του παρμπρίζ.
Το αυτοκίνητο διέθετε το εξελιγμένο σύστημα DISTRONIC PLUS, με το οποίο η λιμουζίνα της Mercedes μπορεί να ακινητοποιηθεί εντελώς, εάν σταματήσει το προπορευόμενο όχημα.
Παράλληλα, η S-Class W221 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έλαβε οικολογικό πιστοποιητικό, το οποίο επιβεβαιώνει πως η εξέλιξη του οχήματος έγινε με οικολογική συνείδηση και χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα προϊόντα στην κατασκευή του.
2013: Mercedes S-Class W222
Η προτελευταία Mercedes S-Class παρουσιάστηκε το 2013 και είχε βελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Το αλουμινένιο αμάξωμα διαθέτει 50% μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία αναλογικά με το βάρος του σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ενώ ήταν το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που δεν διέθετε ούτε έναν παραδοσιακό λαμπτήρα. Για την ακρίβεια, η S-Class W222 έχει σχεδόν 500 LED στο εξωτερικό και το εσωτερικό.Το σύστημα «Intelligent Drive» της Mercedes παρέχει τη μέγιστη άνεση σε οδηγό και επιβάτες, χάρη στο Road Surface Scan, το οποίο «διαβάζει» την επιφάνεια του οδοστρώματος έως και 15 μέτρα εμπρός και εντοπίζει ανωμαλίες και λακκούβες, και το Magic Body Control, που προσαρμόζει την ανάρτηση στον κάθε τροχό και μετατρέπει το όχημα σε... μαγικό χαλί.
2020: Mercedes S-Class W223
Η τελευταία γενιά της Mercedes S-Class δείχνει την τεχνολογική υπεροχή της εταιρείας στους τομείς άνεσης και ασφάλειας. Αν το όχημα εντοπίσει κακή ποιότητα αέρα στο εξωτερικό περιβάλλον, ή αν πλησιάζει σε τούνελ, κλείνει αυτόματα τα παράθυρα και την ηλιοροφή, ενώ εσωτερικές κάμερες εντοπίζουν κινήσεις του οδηγού και ενεργοποιούν διάφορες λειτουργίες, όπως πχ. άναμμα της πλαφονιέρας αν ο οδηγός κάνει κίνηση προς το ντουλαπάκι του συνοδηγού.Το προσαρμοστικό cruise control διαθέτει 22 κάμερες και αισθητήρες radar, ενώ, αν ο εγκέφαλος προβλέψει ότι θα γίνει ατύχημα, σηκώνει τις αεραναρτήσεις 8 εκατοστά.
Εκτός αυτού, η Mercedes W223 σημείωσε μία νέα παγκόσμια πρωτιά, αφού είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής με αερόσακους στα πίσω καθίσματα.
Κλείνοντας, τον περασμένο Δεκέμβριο η Mercedes S-Class έγινε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που έλαβε έγκριση αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3. Το όχημα θα μπορεί να λειτουργεί σε ταχύτητες έως 60 χλμ/ώρα και θα παίρνει τον έλεγχο της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης, ενώ θα μπορεί να κάνει και ελιγμούς.
Καλπάζουμε με ταχύτητα προς το μέλλον, και η Mercedes κάνει πραγματικότητα πολλά από αυτά που βλέπαμε μέχρι τώρα σε ταινίες. Και, κρίνοντας από στοιχεία που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, όπως οι ζώνες με προεντατήρες, το ESP και τα smart κλειδιά, το μέλλον φαντάζει λαμπρό. Σαν αστέρι.
Καινοτομεί από το 1951!
Το πρώτο αυτοκίνητο με ζώνες παραμόρφωσης το 1957.
Πρώτη έβαλε προεντατήρες στις ζώνες το 1981.
Πρωτοπόρα στο ESP το 1995 και στην υποβοήθηση πέδησης (brake assist) το 1996.
Η Mercedes S-Class θεωρείται συνώνυμο των καινοτομιών. Ποιο μοντέλο έχει προσφέρει τόσα πολλά και αξίζει περισσότερη αναγνώριση;
Σελ. 1 | Mercedes S-Class: Το μοντέλο που πάντα άλλαζε την αυτοκίνηση |
Σελ. 2 | 1972: Mercedes S-Class W116 |
Σελ. 3 | 1991: Mercedes S-Class W140 |
Σελ. 4 | 2005: Mercedes S-Class W221 |