autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Ο στόλος λεωφορείων θα έχει 1.300 αντιρρυπαντικές μονάδες έως το 2027

Ο στόλος λεωφορείων θα έχει 1.300 αντιρρυπαντικές μονάδες έως το 2027

11/7/2024

Πρώτο «πακέτο» τα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου
Τα αμιγώς ηλεκτρικά αγγίζουν τις 250 μονάδες
Στόχος η ασφάλεια για τις δημόσιες συγκοινωνίες και η πρόσβαση στα ΑμεΑ
Βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης το «πράσινο» μέλλον

Πρώτο «πακέτο» τα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου

Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας πραγματοποιεί κινήσεις προς την ουδετεροποίηση των ρύπων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες υπογράφηκαν και παρουσιάστηκες συμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με «πράσινα» λεωφορεία, τόσο ηλεκτρικά όσο και φυσικού αερίου. Τον Φλεβάρη που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις λεωφορειακές μονάδες με κινητήρες φυσικού αερίου, 300 συνολικά, τα οποία χωρίζονται ως εξής: Από την μία 100 αρθρωτά αστικά οχήματα με μήκος 18 μέτρα, καθώς και 200 «μικρά» αρθρωτά αστικά οχήματα με μήκος 12 μέτρα, αμφότερα κατηγορίας EURO VI. Ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπέρασε τα 126.000.000 ευρώ.

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αγγίζουν τις 250 μονάδες

Σε ό,τι έχει να κάνει με την έτερη κατηγορία των «πράσινων» οχημάτων, δηλαδή τα ηλεκτρικά λεωφορεία, έχουν ήδη έρθει 250 μονάδες. Αποτελούν κατασκευάσματα της κινεζικής εταιρείας Yuotong Bus και το κόστος τους, μαζί με τον εξοπλισμό (φορτιστές), έφτασε τα 110.825.000 ευρώ. Όλα έχουν πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες ώρες στους δρόμους, καθώς και τα χλμ. που χρειάστηκαν για να πάρουν το «ΟΚ» ώστε να βγουν στους δρόμους. Από αυτά, τα 140 κυκλοφορούν στην Αθήνα, ενώ τα 110 βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη. Επιπρόσθετα, αναμένονται 750 ακόμη νέα ηλεκτρικά και υδρογόνου.

Στόχος η ασφάλεια για τις δημόσιες συγκοινωνίες και η πρόσβαση στα ΑμεΑ

Ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Βασίλης Οικονόμου, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αντικατάσταση όλου του στόλου των λεωφορείων στην Αττική έως και το 2027, τόσο με όσα καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα όσο και με αυτά που καταναλώνουν φυσικό αέριο. Επιπρόσθετα, στις φιλοδοξίες και τους στόχους του έργου βρίσκεται η εξασφάλιση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ εντός του δεύτερου εξάμηνου του 2025 σε όλες τις μονάδες του λεωφορειακού δυναμικού. Από την άνοιξη έχει γίνει γνωστή και η πρόθεση για βελτίωση των μέτρων ασφαλείας και τη γενικότερη καλυτέρευση των υπηρεσιών μεταφορών της χώρας, έτσι ώστε οι δημόσιες συγκοινωνίες να γίνουν ακόμη πιο ελκυστικές και προσβάσιμες.

Βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης το «πράσινο» μέλλον

Επιπρόσθετα, ο κ. Οικονόμου, ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει μια σαφή, «πράσινη» νοοτροπία: «Με αυτές τις προτεραιότητες, δράσεις και δεσμεύσεις, υλοποιώντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μπορούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών στην χώρα, προωθώντας παράλληλα την ασφάλεια, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα». Αλλωστε, η τελική καταμέτρηση θα πρέπει να αριθμεί έως και 1.300 λεωφορειακές μονάδες, φιλικές στο περιβάλλον ως προς τους ρύπους και τις εκπομπές.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις