Πού πας χωρίς τάμπλετ στο αυτοκίνητο;

Διαβάστηκε από 4032 αναγνώστες

Ακου μουσική, σέρφαρε στο ιντερνετ, κάνε check-in και μη ξαναγυρίσεις το κεφάλι όταν παρκάρεις. Μάθε πως!

FORD : Η νέα ηλεκτρική Ford Mustang Mach-E έφτασε! Ανακαλύψτε την. Advertisement
FORD : Κέρδος 10euro με το on line ραντεβού στο δίκτυο Ford

Παλιά τα συστήματα multimedia ήταν για να ακούς μουσική και στη καλύτερη να βλέπεις καμιά ταινία. Σήμερα  μπορούν να παίξουν το ρόλο του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης, ενός σύγχρονου υπολογιστή με δυνατότητα σύνδεσης στο internetκάμερας οπισθοπορείας, τηλεφώνου, τηλεόρασης κτλ. Μάθε τώρα όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα συστήματα car multimedia.


Μη παιδεύεσαι, κάνε τη τεχνολογία συνοδηγό σου. Android και ξερό ψωμί.
Είστε κάτοχοι ενός smartphone; Αν ναι τότε αμέσως θα εκτιμήσετε τις δυνατότητες ενός σύγχρονου συστήματος πολυμέσων, αφού τα περισσότερα από αυτά τρέχουν με λειτουργικό android. Και άρα μπορείτε να σερφάρετε στο internet, να ακούτε τον αγαπημένο σας σταθμό όπου και αν βρίσκεστε (μέσω διαδικτύου), να μπείτε στο facebook, να κάνετε check-in που βρισκόσαστε και να επεξεργαστείτε αρχεία και φωτογραφίες. Οι συνεπιβάτες μπορούν να απολαύσουν την εκπομπή ή την ταινία της επιλογής τους, βλέποντας παρακολουθώντας ζωντανά τηλεόραση ή αναπαράγοντας ταινίες στο DVD.
Πέρα όμως από τη ψυχαγωγία, υπάρχουν και εργονομικά οφέλη που έχουν άμεση σχέση με την οδήγηση. Η χρήση Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GPS), η δυνατότητα τηλεφωνήματος σε έκτακτη ανάγκη, όπως και η δυνατότητα κάμερας οπισθοπορείας είναι σημαντικά εργαλεία για κάθε οδηγό που κάνουν την ζωή μας πολύ πιο εύκολη.

Το δίλημμαΕργοστασιακό ή After Market;
Πριν επιλέξω κάποιο συγκεκριμένο σύστημα θα πρέπει να μάθω τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου μου για να υποστηρίξει ένα τέτοιο σύστημα. Αυτό μπορώ να το μάθω, απευθυνόμενος στον κατασκευαστή του αυτοκινήτου για πληροφορίες, κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο ή ρωτώντας κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο που μεγάλη εμπειρία στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων.

Εργοστασιακό ή After Market;
Από εκεί και πέρα πρέπει να επιλέξω αν θα εγκαταστήσω σύστημα εργοστασιακό ή after market. Οι κατασκευαστές εφοδιάζουν τα αυτοκίνητά τους ολοένα και με πιο εξελιγμένα ηχοσυστήματα. Βέβαια, αν αναζητάτε μία top επιλογή, τότε αυτήν δεν θα την βρείτε στον βασικό, αλλά στον προαιρετικό εξοπλισμό. Και η τιμή της θα ποικίλει από τις δυνατότητες που έχει. Σε γενικές γραμμές, τα εργοστασιακά συστήματα είναι ακριβότερα από τα after market. Από εκεί και πέρα έχουν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι έχουν σχεδιαστεί ώστε να «κουμπώσουν» ιδανικά στο ταμπλό (φινίρισμα), το δεύτερο είναι ότι συνεργάζονται με τους περιστροφικούς διακόπτες, το trip computer και τα χειριστήρια του αυτοκινήτου, αντίθετα με κάποια after market που πρέπει να λύσουν κάποια τέτοιου είδους προβλήματα.


Καλή, αλλά μη τη πληρώσεις και χρυσή
Ποιές οι νέες τάσεις στην τεχνολογία
Πώς θα είναι τα επόμενα συστήματα πολυμέσων; Το σίγουρο είναι πως όλα θα διαθέτουν οθόνες αφής και ταχύτατους επεξεργαστές. Από εκεί και πέρα για τις δυνατότητες τους δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι, όμως σύμφωνα με τα πρωτότυπα concept που παρουσιάζονται, μάλλον τα νέα συστήματα θα αλληλεπιδρούν περισσότερο με τον οδηγό, προσφέροντας περισσότερες εργονομικές λύσεις. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να συνδεθείτε με το αυτοκίνητό σας από το σπίτι ή το τηλέφωνο ώστε να το βάλετε μπροστά για δροσίσετε ή ζεστάνετε την καμπίνα, θα δίνεται μέσω του GPS το στίγμα σας και άρα σε περίπτωση αυξημένης κίνησης θα επιλέγετε άλλη διαδρομή, θα συνδυάζονται με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και θα σας ενημερώνουν για την κατάσταση του οχήματος, ενώ δεν αποκλείεται να παίξουν ενεργό ρόλο στην ενεργητική ασφάλεια του οχήματος.


Πόσο κοστίζουν;
Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση εξαρτάται από τις δυνατότητες της κάθε συσκευής και την απόδοση.
Στην περίπτωση των car multimedia, δηλαδή των συστημάτων με οθόνη αφής και περισσότερες δυνατότητες, οι τιμές ξεκινούν από τα 250 ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 1.500 ευρώ! Σε αυτήν την περίπτωση όμως, δεν αγοράζετε ένα τυχαίο ηχοσύστημα, αλλά ένα γρήγορο φορητό υπολογιστή ή καλύτερα ένα tablet για το αυτοκίνητό σας με τεράστιες δυνατότητες. Μάλιστα, επειδή η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία σε αυτούς τους τομείς, οι οικονομικές και συνάμα ποιοτικές λύσεις γίνονται όλο και περισσότερες.


Πρώτα η οδήγηση, μετά η ψυχαγωγία.

Εξειδικευμένο Συνεργείο & Εγγύηση
Η εγκατάσταση του συστήματος θα πρέπει να γίνει από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία. Στην περίπτωση της εργοστασιακής λύσης αυτό δεν μας απασχολεί τόσο εφόσον θα απευθυνθούμε στον κατασκευαστή και σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Αν όμως επιλέξουμε τη λύση ενός after market συστήματος θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του ατόμου που θα αναλάβει την εγκατάσταση. Είναι καλό ο επαγγελματίας που θα επιλέξουμε να έχει μεγάλη πείρα και εξειδίκευση στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Επίσης, ζητάμε πάντα γραπτή εγγύηση για το σύστημα που θα εγκαταστήσουμε και ζητάμε να μάθουμε τη διάρκεια και τι περιλαμβάνει.

Ασφάλεια
Το ζήτημα της ασφάλειας είναι το σημαντικότερο που θα πρέπει να προσέξουμε. Σε πολλές χώρες του κόσμου η νομοθεσία είναι αυστηρή όσον αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων και γενικά συσκευών που αποσπούν την προσοχή του οδηγού. Μάλιστα, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Audi έχουν τροποποιήσει και βελτιώσει τα εργοστασιακά τους συστήματα ώστε να μειωθεί ο χρόνος απόσπασης του οδηγού. Ως εκ τούτου, πριν επιλέξουμε σύστημα car multimedia, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι προδιαγραφές του και η εργονομία του διασφαλίζουν την ασφάλεια μας καθώς το χρησιμοποιούμε. Και μετά την αγορά και εγκατάστασή του όμως θα πρέπει να προσέχουμε, ώστε να χρησιμοποιούμε το σύστημα ισορροπημένα, δίχως η προσοχή μας να αποσπάται από την οδήγηση.

Τα συστήματα car multimedia έχουν πολλά οφέλη (ψυχαγωγικά και εργονομικά) και αν το αυτοκίνητό και το πορτοφόλι μας μπορεί να το υποστηρίξει, αξίζει να τα εγκαταστήσουμε. Με τις προοπτικές μάλιστα που ανοίγει η τεχνολογία, τα συστήματα αυτά θα είναι αναπόσπαστος βοηθός του κάθε οδηγού. Ίσως και στο άμεσα προσεχές μέλλον…

FORD : Η νέα ηλεκτρική Ford Mustang Mach-E έφτασε! Ανακαλύψτε την. Advertisement
FORD : Κέρδος 10euro με το on line ραντεβού στο δίκτυο Ford

Σχετικες Ειδησεις