Τα λάθη που του χαλάνε το χρώμα και τα κέρδη αν το προσέχουμε

Διαβάστηκε από 4617 αναγνώστες - 21/6/2018

Όσο πιο ζωντανό χρώμα έχει, τόσο πιο καινούριο μοιάζει το αμάξι σας και για να το διατηρήσουμε έτσι πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη και να ακολουθούμε τα σωστά tips.

 
 

Τράκαρες; Επισκεύασε το οικονομικά εδώ

Ζούμε στην Ελλάδα, οι ψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για τουρίστες αλλά όχι για τα αμάξια. Η ζέστη και η ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει το χρώμα τους. Μαζί με αυτό έρχονται προστίθενται κάποια λάθη που κάνουμε εμείς, αλλά και κάποια αναπόφευκτα «εμπόδια».

Ας δούμε λοιπόν πρώτα τι να αποφεύγουμε:

- Ρετσίνι δένδρων
Μια απειλή που προκαλεί εξίσου σοβαρή ζημιά, μιας και οι στάμπες από ρετσίνι θολώνουν το χρώμα και μετά απαιτείται επισκευή. Αποφεύγουμε λοιπόν να παρκάρουμε κάτω από δέντρα γιατί μπορεί μεν να έχουμε σκιά αλλά το αποτέλεσμα από το ρετσίνι δεν θα μας αρέσει. 

- Απορρυπαντικά
Δεν πλένουμε ποτέ το αυτοκίνητο μας με κάθε λογής απορρυπαντικό (πιάτων, ρούχων, χλωρίνη κλπ.) Είναι καυστικά.

- Σφουγγάρια/Πανιά
Δεν πλένουμε ποτέ το αυτοκίνητο με ακατάλληλα σφουγγάρια ή πανιά (σκληρά, βρώμικα κλπ) Προκαλούμε περισσότερη φθορά, παρά καθαριότητα.


Τα σχεδόν αναπόφευκτα:
Το να τα βάζουμε με τη φύση είναι δυστυχώς δύσκολη υπόθεση. Οπότε τα πιο κάτω είναι σχεδόν αναπόφευκτα:

- Περιττώματα πουλιών
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, που η λαμαρίνα καίει, αν έχουν επικαθίσει περιττώματα πουλιών ψήνονται μαζί με το βερνίκι και το χρώμα του οχήματος. Μένουν στάμπες και η επιφάνεια γίνεται θολή. 
Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να επισκευάσουμε το σημείο με επισκευαστικό γυάλισμα ή μπορεί να χρειαστεί και βάψιμο.

- Έντομα
Αναπόφευκτα οδηγώντας το όχημα μας προσκρούουμε πάνω σε έντομα. Αυτά είναι ιδιαίτερα όξινα και αφήνουν σημάδια.

Tips για να το έχετε στη «πένα»

Πλύσιμο οχήματος
Να πλένετε το αυτοκίνητο σας συχνά, με τα σωστά υλικά και προϊόντα για το πλύσιμο και την προστασία του χρώματος. 
Συντήρηση
Η απλούστερη συντήρηση είναι το κέρωμα. Πρέπει να κερώνουμε το όχημά μας τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Με πολύ προσεκτική χρήση μπορείτε να προστατέψουμε ως ένα βαθμό το αυτοκίνητο για μερικούς μήνες. Το κόστος εφαρμογής είναι ανάλογο με το μέγεθος του οχήματος και την μάρκα κεριού που θα χρησιμοποιήσει ο επαγγελματίας.
Επισκευή Χρώματος
Αν υπάρχουν γρατσουνιές, διάφορα σημαδάκια, θαμπάδα στο χρώμα κλπ., τότε θα πρέπει να γυαλίσουμε το όχημα μας και ενδεχομένως να κάνουμε επαναφορά χρώματος. Θα πρέπει να απευθυνθούμε σε επαγγελματία. Το γυάλισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο τεχνικός πρέπει να είναι να είναι γνώστης του αντικειμένου. Να μην αφήσει στρογγυλάδες, γυαλάδες και ολογράμματα. Πριν παραλάβετε το αυτοκίνητο σας, να ζητήσετε να ανάψουν τους προβολείς ή να το βγάλουν έξω να το ελέγξετε με το φως του ήλιου. Μόνο έτσι θα δούμε αν υπάρχουν «ατέλειες» στην ποιότητα της δουλειάς του. Το κόστος εργασίας εξαρτάται από την κατάσταση του χρώματος και το μέγεθος του οχήματος. Δεν συνίσταται να γυαλίζετε το όχημα σας περισσότερο από 3 φορές κατά μέσο όρο σε μια δεκαετία. Κέρωμα μπορείτε να κάνετε όσες φορές θέλετε. 
 
 
Τι να περιμένετε από ένα καλό φανοποιείο;
Απευθείας είσπραξη από τις ασφαλιστικές εταιρείες
Σε περίπτωση τρακαρίσματος που δεν ευθύνεστε, πολλά φανοποιεία δέχονται-αναλαμβάνουν, η πληρωμή να πραγματοποιείται από την ασφαλιστική σας εταιρία, χωρίς δηλαδή να εκταμιεύσετε χρήματα και απαλλάσσοντάς σας έτσι από τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την αποζημίωσή σας. 
 
Παροχή δωρεάν αυτοκινήτου αντικατάστασης
Κάποιοι επισκευαστές φανοποιείας παρέχουν σε περίπτωση που το αυτοκίνητο προς επισκευή πρέπει να παραμείνει παραπάνω από μία ημέρα στο συνεργείο, αυτοκίνητο αντικατάστασης, λύνοντάς σας έτσι τα χέρια για το πώς θα μετακινηθείτε.
 
Δυνατότητα παραλαβής αυτοκινήτου από το χώρο σας
Εφόσον ο διαθέσιμος χρόνος σας είναι περιορισμένος, υπάρχουν πλέον και επισκευαστές φανοποιείας οι οποίοι μπορούν να σας διευκολύνουν παραλαμβάνοντας το αυτοκίνητό σας από το χώρο σας. Αν αυτό δεν αναγράφετε στη διαφήμιση τους, ρωτήστε το τηλεφωνικά πριν τους επισκεφθείτε.
 
Επιπλέον εργασίες:
Πέραν των κλασικών εργασιών φανοποιείας κάποιοι επισκευαστές προσφέρουν έξτρα υπηρεσίες όπως, το ξεθάμπωμα των φαναριών, το γυάλισμα του εξωτερικού χρώματος και την επισκευή μικρών βαθουλωμάτων.
 
Ξεθάμπωμα φαναριών
Τα εμπρός φανάρια του οχήματός σας μετά από μερικά χρόνια κιτρινίζουν και δεν αποδίδουν το 100% της φωτεινότητάς τους.
Επειδή λοιπόν το κόστος της αντικατάστασής τους με νέα φανάρια είναι πολλές φορές υπερβολικό, ειδικά στα φανάρια νέας τεχνολογίας Xenon - Bi-Xenon, η συντήρηση των φαναριών είναι μια οικονομική λύση που επιπλέον βελτιώνει την εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου σας και αυξάνει την μεταπωλητική του αξία.
 
Paintless Dent removal (P.D.R.)
P.D.R. είναι τα αρχικά της αγγλικής φράσης Paintless Dent removal, όπου ουσιαστικά πρόκειται για την επισκευή βαθουλωμάτων χωρίς να χρειαστεί εκ νέου βαφή του αυτοκινήτου. Είναι κατάλληλο κυρίως σε περιπτώσεις βαθουλωμάτων μετά από μία ισχυρή χαλαζόπτωση ή από παρκάρισμα.
Για την επισκευή χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία από εκπαιδευμένους τεχνίτες, οι οποίοι εξαφανίζουν τη λακκούβα μέσα σε λίγο χρόνο. 
 
 
Τι θα κερδίσετε εάν το διατηρείτε όπως πρέπει;

Ασφάλεια, Υγεία & Μεταπωλητική Αξία
Η επαναφορά του αμαξώματος στην εργοστασιακή του κατάσταση διατηρεί και την παθητική του ασφάλεια. Επίσης, ο βιολογικός καθαρισμός συμβάλει στην υγεία όλω όσων επιβαίνουν στο αυτοκίνητο καθώς απομακρύνει δυσωδίες και σκόνες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία. Κάτι πολύ σημαντικό για οδηγούς με μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα.
Οι γρατζουνιές, οι στάμπες και τα βαθουλώματα είναι τα πρώτα πράγματα που θα κοιτάξει κανείς όταν θα θελήσουμε να μεταπωλήσουμε το αυτοκίνητό μας. Συχνά μάλιστα, η αξία που θα «πιάσει» σε μία τέτοια περίπτωση, εξαρτάται εξίσου από την εμφάνιση, όσο και από τα χλμ που έχει διανύσει ή την κατάσταση των μηχανικών του μερών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι είναι προς δικό μας όφελος να διατηρούμε το αυτοκίνητο μας σε καλή κατάσταση ώστε να ανεβάσουμε την μεταπωλητική του αξία όταν φτάσει αυτή η ώρα.
 

Σχετικες Ειδησεις