Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Η VW κατασκευάζει μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών

2/2/2021

Το VW Group έχει ως στόχο να ανακυκλώνει το 90% των υλικών των μπαταριών στο μέλλον, και έκανε το πρώτο βήμα κατασκευάζοντας μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Salzgitter της Γερμανίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι πως απαιτούν πολλά υλικά, τα οποία είναι δυσεύρετα και η ανασκαφή τους καταναλώνει πολλή ενέργεια. Παρόλο που οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν αποκαλύπτουν πάντα τις επιπτώσεις που έχει η διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο περιβάλλον, η εγκαθίδρυση τέτοιων μονάδων ανακύκλωσης θα βοηθήσει στη μείωση της ρύπανσης.

Το νέο εργοστάσιο της VW θα ανακυκλώνει μπαταρίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες εφαρμογές. Η εταιρεία έχει ήδη περιγράψει μερικά από τα σχέδια που έχει για την επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών, όπως για παράδειγμα σε power banks κινητών. Η συγκεκριμένη μονάδα όμως, θα ασχολείται με μπαταρίες οι οποίες έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους, και κατά συνέπεια, θα αντλεί τα πρωτογενή υλικά, όπως λίθιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο και νικέλιο.

Ο Thomas Schmall, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Volkswagen Group Components, ανέφερε το εξής: «Η VW Group Components πέτυχε ένα ακόμα βήμα στην ευθύνη προς τη βιωσιμότητα, αφού οι μπαταρίες είναι ένα βασικό στοιχείο της ηλεκτροκίνησης. Εφαρμόζουμε τον βιώσιμο κύκλο ανακυκλώσιμων υλικών, και διαδραματίζουμε έναν πρωτοποριακό ρόλο στη βιομηχανία με ένα ζήτημα του μέλλοντος, το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες προστασίας του κλίματος και της προμήθειας πρώτων υλών».
Η διαδικασία που θα χρησιμοποιείται θα είναι ενεργειακά αποδοτική. Αντί να λιώνουν τα πάντα σε μία υψικάμινο, οι μπαταρίες αποσυναρμολογούνται, και στη συνέχεια αλέθονται μέχρι να γίνουν μαύρη σκόνη, η οποία επεξεργάζεται με υδρομεταλλουργικές διαδικασίες.



«Ως αποτέλεσμα αυτού, τα βασικά συστατικά των παλιών μπαταριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέου υλικού καθόδου», εξηγεί ο Mark Möller, Επικεφαλής της Επιχειρηματικής Μονάδας Τεχνικής Ανάπτυξης & Ηλεκτρονικής Κινητικότητας. «Με βάση έρευνες, γνωρίζουμε πως οι ανακυκλωμένες πρώτες ύλες μιας μπαταρίας είναι εξίσου καλές με τις καινούριες. Στο μέλλον, σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε την κατασκευή μπαταριών με υλικό που έχουμε ανακτήσει. Δεδομένου ότι στο μέλλον η ζήτηση για μπαταρίες, και κατά συνέπεια πρώτες ύλες, θα αυξηθεί σημαντικά, θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά κάθε ανακυκλωμένο γραμμάριο».

Όπως είναι φυσικό, η VW δεν περιμένει να δει άμεσα πλήρη δράση της νέας μονάδας ανακύκλωσης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή όμως, και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τις πιο οικολογικές διαδικασίες. Η εταιρεία εκτιμά πως κάθε ανακυκλωμένη μπαταρία θα εξοικονομήσει 1,3 τόνους CO2.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις