Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Καινοτομίες και τεχνολογία που μας οδήγησαν στο σήμερα

Καινοτομίες και τεχνολογία που μας οδήγησαν στο σήμερα

Διαβάστηκε από 9788 αναγνώστες - 23/1/2024

8) Mercedes-Benz S-Class
Η Mercedes έχει καινοτομήσει πάρα πολλές φορές και έχει συνεισφέρει στην εξέλιξη τεχνολογιών που πλέον θεωρούμε αυτονόητες.
Το 1959 κατασκεύασε την W111, το  πρώτο αυτοκίνητο με ζώνες παραμόρφωσης στο αμάξωμα που προστάτευαν τους επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος. Εκτός αυτού, η W111 ήταν και το πρώτο όχημα με ζώνες ασφαλείας που τυλίγονται όπως τα σημερινά μοντέλα.

H S-Class του 1978 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με ABS, ενώ το μοντέλο του 1981 απέκτησε και τον πρώτο αερόσακο με σύστημα SRS.
H S-Class του 1995 μας έμαθε τι σημαίνει traction control καθώς και σύστημα ελέγχου ευστάθειας, και τα μεταγενέστερα μοντέλα καινοτόμησαν με αυτόνομα συστήματα όπως Brake Assist, διατήρηση λωρίδας και αναγνώριση πεζών τη νύχτα μέσω υπερύθρων.

Η Mercedes εξοπλίζει πάντα την ναυαρχίδα της με καινοτόμες τεχνολογίες, και έπειτα τις μεταβιβάζει και στα μικρότερα μοντέλα.



9) Porsche 959 (1986)
Ένα μοντέλο που ζει στη σκιά της 911, η Porsche 959 ήταν το πιο πρωτοποριακό supercar της γενιάς του, αφού ήταν το πρώτο τετρακίνητο μοντέλο αυτής της κατηγορίας και διέθετε επίσης ενεργητική υδραυλική ανάρτηση, η οποία χαμήλωνε το αμάξωμα στις υψηλές ταχύτητες για μεγαλύτερη ευστάθεια.

Εκτός αυτού, η Porsche 959 είχε το πρώτο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, τα οποία ήταν και από τα πρώτα run-flat που κατασκευάστηκαν.
Περαιτέρω, η 959 ήταν ένα αυτοκίνητο που προσέφερε ανέσεις όπως air condition και δερμάτινα καθίσματα αλλά είχε επιδόσεις πολύ κοντινές με της Ferrari F40.



10) McLaren F1 (1993)
Η McLaren F1 θεωρείται από τα πιο εμβληματικά supercar, και όχι άδικα.

Εκτός από εμβληματική, η McLaren F1 ήταν και ιδιαίτερα πρωτοποριακή, αφού κατάφερε να συνδυάσει την πρακτικότητα με τις εξωφρενικές επιδόσεις. Το τριθέσιο αυτοκίνητο, με τον οδηγό στο κέντρο, διέθετε μεταξύ των άλλων air condition και άνετο χώρο αποσκευών.
Στην περίπτωση που στην McLaren F1 επέβαιναν μόνο ο οδηγός και συνοδηγός, υπήρχαν διαθέσιμα 281 λίτρα για αποσκευές, τιμή διόλου άσχημη, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για ένα supercar με τελική ταχύτητα άνω των 380 km/h!

Οι καινοτομίες της McLaren F1 ήταν και αλλού: Το μοντέλο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με monocoque σασί από ανθρακονήματα, ενώ υπήρχε εκτεταμένη χρήση φύλλων χρυσού στο χώρο του κινητήρα για θερμομόνωση.
Τα εξωτικά υλικά δεν σταματούν εδώ, αφού οι ζάντες ήταν από μαγνήσιο, ενώ ακόμα και το κιτ εργαλείων που διέθετε το αυτοκίνητο ήταν από τιτάνιο!

Το πιο ακραίο από όλα είναι το γεγονός πως η F1 ήταν εξοπλισμένη με modem που συνδεόταν στα κεντρικά της εταιρείας και μετέφερε απευθείας δεδομένα, προκειμένου να επιλυθούν τυχόν προβλήματα που προέκυπταν. Ναι, μιλάμε για το 1993!



11) Tesla Model S (2012)
 Η Tesla είναι από τις πιο πρωτοποριακές εταιρείες αυτή τη στιγμή, και το Model S είναι το αυτοκίνητο που όχι μόνο έκανε προσιτή την ηλεκτροκίνηση, αλλά συνδυάζει την οικολογία με την άνεση ενός πολυτελούς πενταθέσιου sedan και τις εξωφρενικές επιδόσεις ενός supercar, αφού μπορεί να αγγίξει τα 100km/h από στάση σε μόλις 2,4 δευτερόλεπτα.

Μπορούμε να πούμε πως η Tesla έχει κάνει την ηλεκτρική επανάσταση και διαθέτει εντελώς καινοτόμα μοντέλα, αφού είναι αφοσιωμένη αποκλειστικά στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης.



12) Toyota Prius (1997)
Δεν θα γινόταν να φτιάξουμε λίστα με τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα της ιστορίας χωρίς να αναφερθούμε στο Toyota Prius, το αυτοκίνητο που μας οδήγησε ουσιαστικά στο μέλλον, την ηλεκτροκίνηση και στις κατασκευές όπως τα Tesla.

Ενώ υπήρξαν στο παρελθόν αρκετές προσπάθειες για να κατασκευαστούν μαζικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μία εκ των οποίων είναι και ελληνική, με το Enfield 8000 που κατασκευαζόταν στη Σύρο, το Prius είναι αυτό που καθιέρωσε τον υβριδισμό και γενικότερα την φιλική προς το περιβάλλον νοοτροπία.

Η Toyota είχε αποφασίσει να εξελίξει καινοτόμες τεχνολογίες προκειμένου να δημιουργήσει και να τελειοποιήσει υβριδικά σύνολα, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους με το Prius και πλέον υπάρχουν στα περισσότερα μοντέλα της εταιρείας, και έχει γίνει πλέον ο ηγέτης του υβριδισμού.
 



Διαβάστε επίσης: Τα πιο ψυχεδελικά Citroen
 

Σελ.
1
Τα πιο πρωτοποριακά αυτοκίνητα όλων των εποχών
Σελ.
2
Τα πιο καινοτόμα μοντέλα της ιστορίας
Σελ.
3
Καινοτομίες και τεχνολογία που μας οδήγησαν στο σήμερα