Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οδική συμπεριφορά

Διαβάστηκε από 32853 αναγνώστες - 4/9/2018

Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από την πίστα για να δοκιμάσουμε την οδική συμπεριφορά των αυτοκινήτων του ελληνικού Test the best 2018. 

Ξεκινώντας αντίστροφα, θα λέγαμε πως αυτό που μας έμεινε είναι ότι παρά την διαφορετικότητα κάθε αυτοκινήτου καταφέρνουν όλα να έχουν ασφαλή οδική συμπεριφορά. Ίσως μας πείτε γραφικούς αλλά η ασφαλή οδική συμπεριφορά, ειδικά σε αυτή την κατηγορία, δεν ήταν δεδομένη πριν μερικά χρόνια.  Στη οδική συμπεριφορά ξεχώρισαν 3 αυτοκίνητα που μας έπεισαν περισσότερο με το στήσιμο τους και την συνολική αίσθηση που δίνουν στον οδηγό. Το χρυσό ανήκει φυσικά στην ολόχρυση Χ2! Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.. Κοντά στην πρώτη θέση έφτασε το Karoq που μας κέρδισε με την ουδετερότητα του και την εμπιστοσύνη που γεμίζει τον οδηγό ενώ την 3άδα του βάθρου συμπληρώνει το Arona της SEAT χάρη στον διασκεδαστικό του χαρακτήρα.

1. BMW X2 - Τιμάει την βαριά φανέλα
Το «think outside the box» SUV των βαυαρών καταφέρνει να ξεχωρίσει από τα την γκάμα της BMW, χάρη στον ανατρεπτικό του χαρακτήρα και την άκρως νεανική του εμφάνιση, όμως στο δρόμο είναι μια γνήσια BMW. Τι σημαίνει όμως BMW στον δρόμο; Αρχικά μια BMW πρέπει να είναι οδηγοκεντρική και να έχει στο στόχαστρο την ικανοποίηση του οδηγού και εδώ η Χ2 παίρνει άριστα. Παίρνει ελάχιστες κλίσεις στις στροφές και κρατάει πεισματικά μέχρι το όριο, το οποίο βρίσκεται πολύ υψηλότερα απ αυτό του μέσου οδηγού. Εν συνεχεία, μια BMW πρέπει να χει κορυφαίο τιμόνι και εδώ βάζουμε ένα ακόμα τικ στην Χ2 καθώς διαθέτει ακριβές τιμόνι που πληροφορεί τον οδηγό για το τι συμβαίνει στον μπροστινό άξονα. Ένας ακόμα τομέας που παίρνει άριστα το χρυσό παιδί της BMW είναι η ποιότητα κύλισης που χωρίς υπερβολή θυμίζει τα sedan μοντέλα της γκάμας. Θα ταξιδέψει με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ χωρίς να αγχώσει οδηγό και επιβάτες ενώ ακόμα και σε ταχύτητες κοντά στην τελική παραμένει ήσυχη και δίνει την εντύπωση πως κινείται με πολύ λιγότερα χιλιόμετρα. Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχονται τα άκρως αποτελεσματικά φρένα που όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια είναι μεταξύ των κορυφαίων του συγκριτικού.

2. Skoda Karoq - Ένας Τσέχος που ξέρει καλή μπάλα
Το all around μοντέλο της Skoda καταφέρνει να ξεχωρίσει σε πολλούς τομείς και όχι άδικα. Είναι ένα πολύ προσεγμένο μοντέλο, χωρίς ουσιαστικά κάποιο μειονέκτημα ενώ αν είχαμε κατηγορία για το πιο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο, τότε ίσως να βρισκόταν στην κορυφή. Στο τομέα που εξετάζουμε το Karoq έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από την Χ2 καθώς προβάλει έναν πιο οικογενειακό χαρακτήρα. Μην μπερδευτείτε, δεν εννοούμε πως είναι ράθυμο και μαλακό αλλά ότι έχει πιο ουδέτερη οδική συμπεριφορά κάτι που θα αρέσει περισσότερο στον μέσο οδηγό. Πιο συγκεκριμένα το τσέχικο μοντέλο σου δίνει την αίσθηση ενός χαμηλότερου αυτοκινήτου που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κατηγορία των μικρομεσαίων. Στρίβει με ασφάλεια και η συμπεριφορά του είναι άκρως προβλέψιμη. Για να ξεφύγει από την πορεία του θα πρέπει ο οδηγός να το επιδιώξει ή να παρακούσει τους νόμους της φυσικής αλλά ούτε σε αυτό το σημείο θα εγκαταλείψει το Karoq την προσπάθεια να διατηρήσει την προδιαγραμμένη πορεία του καθώς τα ηλεκτρονικά είναι εκεί για μαζέψουν τα αμάζευτα. Καταφέρνει να είναι συμμετοχικό σε έναν δρόμο με στροφές ενώ στον αυτοκινητόδρομο παραμένει σταθερό ακόμα και σε πολύ υψηλές ταχύτητες χωρίς τάσεις πλεύσης ή αλλαγές πορείας από δυνατούς πλευρικούς ανέμους. Για τα φρένα θα σας κρατήσουμε σας γωνία μιας και θα βρείτε πλήρη αναφορά στις επόμενες σελίδες.

3. SEAT Arona - Τα γονίδια δεν μπορούν να κρυφτούν
Όπως έχουμε ξαναγράψει το Arona είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μικρά SUV στον δρόμο. Διαθέτει σφιχτή ανάρτηση, πατάει υποδειγματικά στον δρόμο. προβάλλοντας εξαιρετική σταθερότητα και μεταφέρει με ακρίβεια τις εντολές του οδηγού του στο δρόμο, όσο ελάχιστα crossover μπορούν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως θυμίζει έντονα ένα αυτοκίνητο της μικρής κατηγορίας, με την μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος που διαθέτει ως crossover να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οδική του συμπεριφορά, με αυτή να χαρακτηρίζεται από ουδετερότητα. Σαφέστατα για να επιτευχθεί αυτό θυσιάστηκε ελαφρώς η άνεση, όμως και πάλι λίγες και αρκετά έντονες ανωμαλίες θα ενοχλήσουν τους επιβάτες του. Τα φρένα έχουν καλή αίσθηση και ικανοποιούν με την απόδοση τους.

Συμπέρασμα: Σε ένα  από τους σημαντικότερους τομείς του συγκριτικού κατάφερε να ξεχωρίσει η Χ2 χάρη στον απόλυτα οδηγοκεντρικό της χαρακτήρα, το κοφτερό τιμόνι και την «αγωνιστική» αίσθηση. Το Karoq μας εντυπωσίασε με την πληρότητα του σε όλους τους τομείς και φυσικά κατάφερε να διακριθεί στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς χάρη στην ουδετερότητα και την σταθερότητα που επιδεικνύει. Κλείνοντας θα υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά την ευχάριστη οδική συμπεριφορά του Arona που του χάρισε μια θέση στο βάθρο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ