Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τι μπαταρία χρειάζομαι σε αυτοκίνητο με σύστημα Start-Stop?

Διαβάστηκε από 8439 αναγνώστες - 3/7/2019

Πόσο σημαντική είναι η μπαταρία σε ένα αυτοκίνητο? Ποια είναι η ορθότερη επιλογή, όταν έχεις αυτοκίνητο με σύστημα Start-Stop? Διάβασε εδώ όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να κάνεις την σωστή επιλογή.

Η μπαταρία σε ένα αυτοκίνητο είναι η καρδιά που δίνει παλμό. Χωρίς αυτή δεν θα μπορεί, όχι μόνο να «μπει μπροστά» ο κινητήρας, αλλά δεν θα λειτουργούν και μια σειρά από περιφερειακά μέρη του οχήματος όπως το ραδιόφωνο ή το τιμόνι. 


Η σημασία και ο ρόλος της σε απαραίτητα συστήματα

Η μπαταρία του αυτοκίνητου σας είναι τόσο σημαντική όσο κι ο κινητήρας του. Χωρίς αυτή, αμάξι δεν υπάρχει ουσιαστικά. Αποτελεί το εξάρτημα που δίνει «ζωή» στον κινητήρα, ενώ  είναι και «πηγή ζωής» για μια σειρά από περιφερειακά μέρη του οχήματος (βλ. ραδιόφωνο, τιμόνι, κλιματισμός, παράθυρα κτλ.).
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, η μπαταρία του αυτοκινήτου παίζει καθοριστικό ρόλο και στον τομέα της ασφάλειας. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα εισάγει συνεχώς νέους τρόπους ελέγχου του αυτοκινήτου που για να λειτουργήσουν, χρειάζονται πολύ απλά ρεύμα! Σε αυτά τα συστήματα, περιλαμβάνονται συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως π.χ. τα φρένα και το σύστημα ABS, καθώς και το σύστημα παθητικής ασφάλειας όπως π.χ. οι αερόσακοι.

Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι όταν κάνουμε αλλαγή της μπαταρίας μας, θα κάνουμε σωστή επιλογή που συνδυάζει ποιότητα, χρόνο ζωής και οικονομία

Χαρακτηριστικά μπαταρίας

Θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τις συγκεκριμένες προδιαγραφές του κατασκευαστή για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μπαταρία. Αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο οδηγιών του κατασκευαστή (manual).
 
Τύπος & Μέγεθος: Η κάθε μπαταρία φέρει ένα κωδικό που δείχνε το μέγεθος και τον τύπο της μπαταρίας. Ανάλογα με τον κατασκευαστή της μπαταρίας αλλάζει και ο κωδικός. Συμβουλευόμαστε το manual του κατασκευαστή για να βρείτε ποιός κωδικός είναι κατάλληλος για το αυτοκίνητο μας
Χωρητικότητα (Αμπέρ): Ο αριθμός χωρητικότητας της μπαταρίας σημαίνει τον αριθμό των αμπέρ που μπορεί να παράγει η μπαταρία ανά ώρα. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει η μπαταρία χωρίς φόρτιση. Είναι καλό να επιλέγουμε μπαταρία με αμπέρ που να είναι τουλάχιστον ίδια με αυτά του κατασκευαστή. Μπορούμε να βάλουμε περισσότερα αλλά ποτέ λιγότερα.
Ισχύς Εκκίνησης: Πολύ απλά, αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει η μπαταρία κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό αν το αυτοκίνητό μας είναι υβριδικό ή τελευταίας τεχνολογίας, και φέρει τεχνολογία Start/Stop. Η εν λόγω τεχνολογία απαιτεί υψηλές τιμές ισχύς εκκίνησης.
Τύπος των πόλων: (μικροί, μεγάλοι)
 
Ημερομηνία κατασκευής και ετικέτα; Τι αλλάζει αν έχεις υβριδικό αυτοκίνητο;

Η μπαταρία που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι το πολύ 12 μήνες στο ράφι. Το ιδανικό είναι λιγότερο από 6 μήνες. Η γενική αρχή είναι, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Μερικοί μήνες διαφορά δεν έχουν ουσιαστική διαφορά, αλλά μια μπαταρία του 2017 με μια του 2007 έχει πολύ μεγάλη. Για να είμαστε πάντα σίγουροι, θα πρέπει να ζητάμε να μας δείξουν τον ανάλογο κωδικό πάνω στην μπαταρία.Αν το αυτοκίνητό υποστηρίζει τεχνολογία Start/Stop (υβριδικό ή νέας τεχνολογίας), επιλέγουμε πάντα μπαταρία με την ανάλογη σήμανση. Αυτές οι μπαταρίες ίσως είναι πιο ακριβές, αλλά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και  την απαραίτητη υψηλή ισχύ εκκίνησης.
 
Τεχνολογία Start/Stop και νέες καινοτομίες στις μπαταρίες
Μέχρι το 2020, περίπου το 80% όλων των νέων αυτοκινήτων αναμένεται να περιλαμβάνουν λειτουργία start-stop. Το σύστημα αυτό, σβήνει αυτόματα και επανεκκινεί τον κινητήρα για να μειώσει το χρόνο που μένει χωρίς κίνηση κι έτσι να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμου και ρύπων. Οι απαιτήσεις του συστήματος από την μπαταρία όπως καταλαβαίνετε, είναι αυξημένες. Έτσι πλέον, χρησιμοποιούνται καινοτομίες που δημιουργούν ισχυρότερες μπαταρίες με μεγαλύτερο κύκλο ζωής οι οποίες δεν επηρεάζονται από τις αμέτρητες φορές που θα γίνει η εκκίνηση του κινητήρα. Αξίζει να αναφέρουμε πως εάν έχετε συμβατικό αυτοκίνητο χρειάζεστε την τεχνολογία EFB στην μπαταρία που θα εφοδιάζει το αυτοκίνητο σας, ενώ από την άλλη, εάν είστε κάτοχος οχήματος όπου η λειτουργία Start/Stop είναι με ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση (βλέπε παρακάτω)*, η ανάλογη απαιτούμενη τεχνολογία ονομάζεται AGM.
 
 Ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες και δεν πρόκειται ούτε να μείνετε, ούτε να βρεθείτε προ εκπλήξεων!
 
*(Η πέδηση με ανάκτηση ενέργειας επιτρέπει στην κινητική ενέργεια του οχήματος να μετατραπεί εν μέρει σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία τροφοδοτείται πίσω στην μπαταρία)
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις