Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ας δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μπαταρία του αυτοκινήτου μας.

Όσα πρέπει να ξέρουμε για την μπαταρία

Διαβάστηκε από 23788 αναγνώστες - 14/12/2016

Η μπαταρία στο αυτοκίνητο είναι ένα από τα αναλώσιμα που χρειάζεται λίγες γνώσεις από τη μεριά του οδηγού προκειμένου να αποφευχθούν οι “κακοτοπιές”. Ας δούμε όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Η σημασία της μπαταρίας στο αυτοκίνητο, είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της σε σχέση με το υπόλοιπο όχημα. Μια μπαταρία σε καλή κατάσταση, είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας λιγότερος για τον οδηγό. Κάτω από αυτό το πρίσμα, αξίζει να ξέρει κανείς μερικά βασικά πράγματα για τη λειτουργία της μπαταρίας, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο οδηγός να τη “φροντίσει” αλλά και το πως θα κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή για το εκάστοτε αυτοκίνητο όταν έρθει η ώρα της αντικατάστασης. 
 
Σημαντικός ο τύπος
Το ποιος είναι ο τύπος της μπαταρίας που χρειάζεται το αυτοκίνητο, είναι ένα στοιχείο που προκύπτει από την ετικέτα που έχει επάνω της. Συνήθως, οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων στο manual που συνοδεύει όλα τα μοντέλα, αναφέρουν πολλές σχετικές λεπτομέρειες προκειμένου να ξέρει ο ιδιοκτήτης τι να επιλέξει. Η χωρητικότητα της μπαταρίας σε αμπερώρια (Ah) είναι το σημαντικότερο στοιχείο που χρειάζεται ο κάθε ενδιαφερόμενος, ενώ πολύ σημαντική ειναι και η ισχύς της εκκίνησης που προσφέρει το κάθε μοντέλο μπαταρίας. Αυτό προσδιορίζεται με τη χαρακτηριστική σήμανση CCA ή EN και η αριθμητική ένδειξη αναφέρεται σε Αμπέρ. Τα αμπερώρια, είναι η μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας της μπαταρίας και μεταφράζεται στην ισχύ που μπορεί να αποδίδει σε ηλεκτρική ενέργεια, συνεχόμενα για μια ώρα. 
 
Η κωδικοποίηση της χωρητικότητας
Ο κανόνας λέει πως η επιλογή της μπαταρίας γίνεται πάντα με γνώμονα την αρχική τοποθέτηση που έχει κάνει ο κατασκευαστής. Όμως για μια περίπτωση αυτοκινήτου που χρησιμοποιείται αρκετά -για παράδειγμα- το ηχοσύστημα, χωρίς να λειτουργεί ο κινητήρας, τότε καλό είναι να προτιμηθεί κάποια μπαταρία με μεγαλύτερη χωρητικότητα σε αμπερώρια. ¶μεση είναι η σχέση της ένδειξης για τα αμπερώρια της μπαταρίας, με την αντίστοιχη για την ισχύ της εκκίνησης- αν και τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας που εφαρμόζεται στις μπαταρίες των αυτοκινήτων, μπορεί να φέρει θεαματική διαφορά στην ισχύ της εκκίνησης ακόμα και όταν η ένδειξη για τα αμπερώρια είναι ίδια. 
 
Η δομή της μπαταρίας
Ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, την κατηγορία στην οποία ανήκει και τη χωρητικότητα του κινητήρα, οι επιλογές ποικίλλουν. Επίσης, σημαντική παράμετρος στην επιλογή, είναι και το μέγεθος και το σχήμα των πόλων, μια και σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα παρατηρούνται πολλές ιδιαιτερότητες- πολλές φορές και ανά αυτοκινητοβιομηχανία. Στις μπαταρίες των αυτοκινήτων, δομικό ρόλο επιλογής έχει και η τοποθέτηση των πόλων, με τη διάταξη του “+” και του “-” να διαφέρει ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εγκατάσταση, στο χώρο του κινητήρα ή σε αυτόν των αποσκευών ή ακόμα και στο χώρο των επιβατών, κάτω από κάποιο κάθισμα.
 
Ημερομηνία παραγωγής
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο κατά την επιλογή της μπαταρίας για το αυτοκίνητο, είναι η ημερομηνία παραγωγής. Όπως και στα λάστιχα, το να μην είναι πολυκαιρισμένη η μπαταρία στο ράφι κάποιου καταστήματος ή στην αποθήκη, είναι καλύτερο για την απόδοση και τη μακροζωία της. Προφανώς και δεν μιλάμε για μήνες διαφορά, μια και εκεί δεν υπάρχει κάποια διαφορά αλλά όταν κάποια μπαταρία έχει μείνει χρόνια στο ράφι, τότε σίγουρα πρέπει να προτιμηθεί μια νεότερη. Φυσικά όλα αυτά ελέγχονται πριν την αγορά, από τις ενδείξεις πάνω στην ετικέτα της μπαταρίας ή ακόμα και στους πόλους. Είναι σημαντικό κατά την αγορά της μπαταρίας, να αναζητηθεί η ημερομηνία της κατασκευής της ή η κωδικοποιημένη απεικόνισή της

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις