Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Kia Rio 1.0T-GDi 100 PS - Ελαχιστοποιώντας τις εσωτερικές τριβές

Διαβάστηκε από 125871 αναγνώστες - 9/7/2020

Μέση κατανάλωση 6.8 λτ./100χλμ.

Το μικρό μοντέλο της Kia είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα πως πλέον τα 1.000άρια συνεχίζουν να μειώνουν την κατανάλωση τους, μα έχουν τα 100 άλογα για… πλάκα. Το Rio λοιπόν, ένα εντυπωσιακά καλοστημένο αυτοκίνητο, εφοδιάζεται με τον turbo 1.000άρη T-GDI κινητήρα της εταιρίας και συμπληρώνει επάξια την ομάδα των αντι-diesel μικρών του αφιερώματος μας.  Η αρχιτεκτονική των 3 κυλίνδρων είναι και εδώ παρούσα μειώνοντας το βάρος και αυξάνοντας ελάχιστα τον ήχο. Οι 100 ίπποι στις 4.500 σ.α.λ. και η ροπή των 172 Nm από τις 1.500 σ.α.λ. μέχρι τις 4.000 σ.α.λ. φανερώνουν ένα τεράστιο εύρος ωφέλιμης λειτουργίας για ένα μηχανικό σύνολο, προηγμένο τεχνολογικά και φανερά ελαφρυμένο.  



Πώς όμως έφτασαν να δημιουργήσουν ένα τόσο δυνατό σύνολο που κρατά πεισματικά την μέση κατανάλωση κάτω από τα 6.8 λτ./100χλμ. μη χάνοντας χιλιοστό από τα οφέλη της βενζίνης;  Οι παράγοντες πολλοί, όπως οι μικρές του διαστάσεις, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα διαφυγής για το turbo, κύκλωμα διπλής ψύξης και φυσικά ειδικές διεργασίες για την μείωση των εσωτερικών τριβών. Κρατώντας το μπλοκ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες βελτιώνεται η συμπίεση του ψεκασμού και έχουμε μεγαλύτερη απόδοση με μικρότερο κόστος. Ουσιαστικά έχει πέσει τόση δουλειά επάνω σε αυτό το μοτέρ που το αυτοκίνητο θεωρείται από τα πιο εξελιγμένα αυτή τη στιγμή, καλύπτοντας πλήρως τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές Euro 6d-ΤEMP. 



Gentleman αλλά και αλήτης
Ο οδηγικός χαρακτήρας του Rio δίνει έμφαση στην ποιότητα κύλισης και τον δυναμισμό, όπως ορίζεται από τη σφιχτή του ανάρτηση και την ουδετερότητα σε συνθήκες οριακές, αλλά και τη δυνατότητα για παιχνιδίσματα όποτε το θελήσετε.  



Η προσθήκη του συγκεκριμένου κινητήρα λοιπόν, οξύνει περισσότερο το τελευταίο στοιχείο, δίνοντας περισσότερο ταμπεραμέντο στο μικρό Kia, με τον οδηγό να απολαμβάνει ακόμα πιο πολύ κάθε βύθισμα του δεξιού πεντάλ, μιας και είναι από τα πιο fun to drive μοντέλα της κλάσης του.