Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Μπαταρία: Η καρδιά του αυτοκινήτου

Διαβάστηκε από 5734 αναγνώστες - 19/4/2017

Πόσο σημαντική είναι η μπαταρία σε ένα αυτοκίνητο; Πώς μπορείς να κάνεις καλή επιλογή; Τι πρέπει να προσέχεις και τι να κοιτάς; Ενημερώσου τώρα γρήγορα και απλά..

Η μπαταρία σε ένα αυτοκίνητο είναι η καρδιά που δίνει παλμό. Χωρίς αυτή δεν θα μπορεί, όχι μόνο να «μπει μπροστά» ο κινητήρας, αλλά δεν θα λειτουργούν και μια σειρά από περιφερειακά μέρη του οχήματος όπως το ραδιόφωνο ή το τιμόνι. 

Η σημασία και ο ρόλος της σε απαραίτητα συστήματα

Η μπαταρία του αυτοκίνητου σας είναι τόσο σημαντική όσο κι ο κινητήρας του. Χωρίς αυτή, αμάξι δεν υπάρχει ουσιαστικά. Αποτελεί το εξάρτημα που δίνει «ζωή» στον κινητήρα, ενώ  είναι και «πηγή ζωής» για μια σειρά από περιφερειακά μέρη του οχήματος (βλ. ραδιόφωνο, τιμόνι, κλιματισμός, παράθυρα κτλ.).
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, η μπαταρία του αυτοκινήτου παίζει καθοριστικό ρόλο και στον τομέα της ασφάλειας. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα εισάγει συνεχώς νέους τρόπους ελέγχου του αυτοκινήτου που για να λειτουργήσουν, χρειάζονται πολύ απλά ρεύμα! Σε αυτά τα συστήματα, περιλαμβάνονται συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως π.χ. τα φρένα και το σύστημα ABS, καθώς και το σύστημα παθητικής ασφάλειας όπως π.χ. οι αερόσακοι.
Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι όταν κάνουμε αλλαγή της μπαταρίας μας, θα κάνουμε σωστή επιλογή που συνδυάζει ποιότητα, χρόνο ζωής και οικονομία
Χαρακτηριστικά μπαταρίας

Θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τις συγκεκριμένες προδιαγραφές του κατασκευαστή για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μπαταρία. Αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο οδηγιών του κατασκευαστή (manual).
 
  • Τύπος & Μέγεθος. Η κάθε μπαταρία φέρει ένα κωδικό που δείχνε το μέγεθος και τον τύπο της μπαταρίας. Ανάλογα με τον κατασκευαστή της μπαταρίας αλλάζει και ο κωδικός. Συμβουλευόμαστε το manual του κατασκευαστή για να βρείτε ποιός κωδικός είναι κατάλληλος για το αυτοκίνητο μας
  • Χωρητικότητα (Αμπέρ). Ο αριθμός χωρητικότητας της μπαταρίας σημαίνει τον αριθμό των αμπέρ που μπορεί να παράγει η μπαταρία ανά ώρα. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει η μπαταρία χωρίς φόρτιση. Είναι καλό να επιλέγουμε μπαταρία με αμπέρ που να είναι τουλάχιστον ίδια με αυτά του κατασκευαστή. Μπορούμε να βάλουμε περισσότερα αλλά ποτέ λιγότερα.
  • Ισχύς Εκκίνησης. Πολύ απλά, αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει η μπαταρία κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό αν το αυτοκίνητό μας είναι υβριδικό ή τελευταίας τεχνολογίας, και φέρει τεχνολογία Start/Stop. Η εν λόγω τεχνολογία απαιτεί υψηλές τιμές ισχύς εκκίνησης.
  • Τύπος των πόλων (μικροί, μεγάλοι)
  • Τοποθέτηση των πόλων (δεξιά, αριστερά, εκατέρωθεν ή στο πλάι).
 
Ημερομηνία κατασκευής και ετικέτα; Τι αλλάζει αν έχεις υβριδικό αυτοκίνητο;
Εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα πρέπει να δώσουμε πολύ προσοχή και στα εξής:
  • Η μπαταρία που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι το πολύ 12 μήνες στο ράφι. Το ιδανικό είναι λιγότερο από 6 μήνες. Η γενική αρχή είναι, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Μερικοί μήνες διαφορά δεν έχουν ουσιαστική διαφορά, αλλά μια μπαταρία του 2017 με μια του 2007 έχει πολύ μεγάλη.Για να είμαστε πάντα σίγουροι, θα πρέπει να ζητάμε να μας δείξουν τον ανάλογο κωδικό πάνω στην μπαταρία.
  • Αν το αυτοκίνητό υποστηρίζει τεχνολογία Start/Stop (υβριδικό ή νέας τεχνολογίας), επιλέγουμε πάντα μπαταρία με την ανάλογη σήμανση. Αυτές οι μπαταρίες ίσως είναι πιο ακριβές, αλλά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και υψηλή ισχύ εκκίνησης.
  • Είναι καλύτερο να επιλέξουμε μια καλή μάρκα μπαταρίας και ας είναι λίγο πιο ακριβή. Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε μεγαλύτερο χρόνο ζωής και καλή εγγύηση.
 
Πώς καταλαβαίνεις ότι έχει αδειάσει η μπαταρία; Τι κάνω τη παλιά;
Εάν ο λόγος που δεν ξεκινά το αυτοκίνητο είναι η μπαταρία, αυτό είναι πολύ εύκολο να το καταλάβουμε. Τη στιγμή που γυρνάμε το κλειδί στη μίζα, εάν δούμε ότι τα φώτα στο καντράν δεν έχουν τη σωστή ένταση ή η προσπάθεια εκκίνησης μένει στη μέση, τότε ευθύνεται μία άδεια μπαταρία. Εάν υπάρχει εύκαιρο πολύμετρο, τότε το συνδέουμε και μόνο εάν δείξει πάνω από 12,5 V η μπαταρία είναι γεμάτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ- Ποτέ δεν πετάμε την παλιά μπαταρία σε απλό κάδο
απορριμμάτων
. Οι μπαταρίες περιέχουν οξέα που είναι επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον. Οι πιο πολλοί έμποροι μπαταριών, μπορούν να πάρουν την παλιά σας μπαταρία και να την ανακυκλώσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εταιρείες ανακύκλωσης και να ακολουθήσετε τις διαδικασίες.
Να θυμάστε λοιπόν πως η μπαταρία είναι ουσιαστικά και η πηγή ζωής του αυτοκινήτου. Χωρίς αυτή δε πάει πουθενά και δεν υπάρχει καμία ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις