Εάν δείτε αυτό το σήμα στο ταμπλό σας η μπαταρία εκπέμπει SOS.

Απαραίτητη η σωστή ανακύκλωση καθώς τα υγρά της μπαταρίας θεωρούνται από τα πιο βλαβερά για το οικοσύστημα.

Χωρίς τη μπαταρία τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σχεδόν καμία λειτουργία τους.

Η μπαταρία είναι τόσο σημαντική όσο και ο κινητήρας

Διαβάστηκε από 3509 αναγνώστες - 19/7/2017

Η «πηγή» ζωής του αυτοκινήτου! - Η μπαταρία του αυτοκίνητου σας είναι τόσο σημαντική όσο κι ο κινητήρας του. Αποτελεί το εξάρτημα που δίνει «ζωή» στον κινητήρα, ενώ είναι και «πηγή ζωής» για μια σειρά από περιφερειακά μέρη του οχήματος όπως ραδιόφωνο, τιμόνι, κλιματισμός, παράθυρα κ.α.

Η μπαταρία του αυτοκινήτου παίζει καθοριστικό ρόλο και στον τομέα της ασφάλειας. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα εισάγει συνεχώς νέους τρόπους ελέγχου του αυτοκινήτου που για να λειτουργήσουν χρειάζονται πολύ απλά…ρεύμα! Σε αυτά τα συστήματα, περιλαμβάνονται συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως π.χ. τα φρένα και το σύστημα ABS, καθώς και το σύστημα παθητικής ασφάλειας όπως π.χ. οι αερόσακοι.

Μπούσουλας μας οι οδηγίες του κατασκευαστή
Θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τις συγκεκριμένες προδιαγραφές του κατασκευαστή για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μπαταρία. Αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο οδηγιών του κατασκευαστή (manual).
 
Χαρακτηριστικά Μπαταρίας
Τύπος & Μέγεθος. Η κάθε μπαταρία φέρει ένα κωδικό που δείχνε το μέγεθος και τον τύπο της μπαταρίας. Ανάλογα με τον κατασκευαστή της μπαταρίας αλλάζει και ο κωδικός. Συμβουλευόμαστε το manual του κατασκευαστή για να βρείτε ποιός κωδικός είναι κατάλληλος για το αυτοκίνητο μας
Χωρητικότητα (Αμπέρ). Ο αριθμός χωρητικότητας της μπαταρίας σημαίνει τον αριθμό των αμπέρ που μπορεί να παράγει η μπαταρία ανά ώρα. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει η μπαταρία χωρίς φόρτιση. Είναι καλό να επιλέγουμε μπαταρία με αμπέρ που να είναι τουλάχιστον ίδια με αυτά του κατασκευαστή. Μπορούμε να βάλουμε περισσότερα αλλά ποτέ λιγότερα.
Ισχύς Εκκίνησης. Πολύ απλά, αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει η μπαταρία κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό αν το αυτοκίνητό μας είναι υβριδικό ή τελευταίας τεχνολογίας, και φέρει τεχνολογία Start/Stop. Η εν λόγω τεχνολογία απαιτεί υψηλές τιμές ισχύς εκκίνησης.
 
Για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων έλεγξε χρονολογία, σήμανση,  μάρκα και φυσικά δε χάνουμε την οικολογική μας συνείδηση
Η μπαταρία που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι το πολύ 12 μήνες στο ράφι. Το ιδανικό είναι λιγότερο από 6 μήνες. Η γενική αρχή είναι, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Μερικοί μήνες διαφορά δεν έχουν ουσιαστική διαφορά, αλλά μια μπαταρία του 2017 με μια του 2007 έχει πολύ μεγάλη..Για να είμαστε πάντα σίγουροι, θα πρέπει να ζητάμε να μας δείξουν τον ανάλογο κωδικό πάνω στην μπαταρία.
Αν το αυτοκίνητό υποστηρίζει τεχνολογία Start/Stop (υβριδικό ή νέας τεχνολογίας), επιλέγουμε πάντα μπαταρία με την ανάλογη σήμανση. Αυτές οι μπαταρίες ίσως είναι πιο ακριβές, αλλά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και υψηλή ισχύ εκκίνησης.
Είναι καλύτερο να επιλέξουμε μια καλή μάρκα μπαταρίας και ας είναι λίγο πιο ακριβή. Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε μεγαλύτερο χρόνο ζωής και καλή εγγύηση.
Ποτέ δεν πετάμε την παλιά μπαταρία σε απλό κάδο απορριμμάτων. Οι μπαταρίες περιέχουν οξέα που είναι επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον. Οι πιο πολλοί έμποροι μπαταριών, μπορούν να πάρουν την παλιά σας μπαταρία και να την ανακυκλώσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εταιρείες ανακύκλωσης και να ακολουθήσετε τις διαδικασίες.

Σχετικες Ειδησεις