Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Καλοκαιρινός έλεγχος αυτοκινήτου πριν τις διακοπές

Διαβάστηκε από 5400 αναγνώστες - 22/5/2020

Το καλοκαίρι ήρθε και μαζί του η ώρα να βεβαιωθούμε ότι το αυτοκίνητό μας είναι έτοιμο για όλες τις κακουχίες που αυτό φέρνει μαζί του ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οχήματα στις περισσότερες χώρες με πάγους και τρομακτικά χαμηλές θερμοκρασίες δε μας αγγίζουν, αλλά η σκόνη, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο έντονος ήλιος καταπονούν σημαντικά το αυτοκίνητό μας!

Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο πρέπει να προετοιμάσουμε το αυτοκίνητό μας για την ταλαιπωρία που θα υποστεί τους επόμενους μήνες και να προβούμε σε μια σειρά ελέγχων ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε χωρίς λόγο και εμείς. Ευτυχώς, τα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι απλά και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτονόητα άπαξ και αφιερώσουμε λίγο χρόνο να τα σκεφτούμε. Οι υπηρεσίες after sales των εξουσιοδοτημένων συνεργείων μας προσφέρουν ξεγνοιασιά, αλλά δε θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα και τον ήδη καταπονημένο οικονομικό μας προγραμματισμό.
 

Τα μυστικά ενός σωστού καλοκαιρινού ελέγχου
Επιλέγοντας ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο θα είστε ήσυχοι πως όλα τα παρακάτω θα ελεγχθούν με ιδιαίτερη προσοχή:

Σύστημα κλιματισμού: Οι περισσότεροι θα ελέγξουν εάν το σύστημα έχει φρέον και αποδίδει ικανοποιητικά, αλλά ο σημαντικότερος έλεγχος είναι αυτός των φίλτρων. H αυξημένη υγρασία το χειμώνα σε συνδυασμό με τα κλειστά παράθυρα, ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων και μούχλας στο εσωτερικό των αεραγωγών του συστήματος κλιματισμού. Αυτή είναι και η πηγή των δυσάρεστων οσμών που συνοδεύουν την έναρξη χρήσης του κλιματισμού, που γίνονται ακόμα χειρότερες για όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο. Πέραν της δυσφορίας, αυτές είναι και πηγή αλλεργιών. Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού με αλλαγή φίλτρου καμπίνας όταν χρειάζεται διασφαλίζει την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, καταπολεμώντας την ρύπανση, τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.

Ιμάντες κινητήρα: Οι ιμάντες μεταφέρουν κίνηση από το στρόφαλο στα υπόλοιπα μέρη του αυτοκινήτου. Με τις αυξημένες θερμοκρασίες αλλά και ενεργειακές απαιτήσεις από το αυτοκίνητό μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο δε θα κοπεί κάποιος ιμάντας, αλλά και ότι θα μεταδίδει πάντα σωστά την κίνηση.

Φαρμακείο: Δεν αποτελεί τυπικά μέρος του αυτοκινήτου, αλλά είναι εξίσου σημαντικό για την ασφάλειά μας. Βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρες και ότι τυχόν φάρμακα δεν είναι ληγμένα. Στις διακοπές δεν ξέρετε ποτέ τι μπορεί να χρειαστεί και για αυτό better be safe than sorry.


Τι πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει ο έλεγχος;
Έχοντας επιλέξει κάποιο πακέτο after sales από την εταιρία σας ή απλά πηγαίνοντας σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο θα ολοκληρωθούν οι παρακάτω επιτακτικοί έλεγχοι.
  • Κινητήρας: Διαγνωστικό εγκεφάλου, εξωτερικός έλεγχος.
  • Μπαταρία: Απόδοση και φόρτιση.
  • Λιπαντικά: Στάθμη και κατάσταση.
  • Λοιπά υγρά: Στάθμη και σύνθεση.
  • Σωληνώσεις: Σφιγκτήρες, κατάσταση και πιθανές διαρροές.
  • Ελαστικά: Πιέσεις και φθορά, δεν ξεχνάμε τη ρεζέρβα.
  • Καθαριστήρες: Κατάσταση και επαφή με το παρμπρίζ.
  • Σύστημα πλύσης: Πιθανή φράξη στα μπεκ και ρύθμιση γωνίας.
  • Κλιματισμός: Απόδοση και στάθμη στο φρέον.
  • Φρένα: Κατάσταση, απόδοση, στάθμη υγρών.
  • Ηλεκτρικά: Σωστή λειτουργία, διαρροές, βεντιλατέρ.
  • Σύστημα διεύθυνσης: Γεωμετρία, κατάσταση, φούσκες.
  • Εξάτμιση: Στήριξη, κατάσταση.
 
 
Που να απευθυνθείτε για σωστό έλεγχο;
Παρότι τα περισσότερα πράγματα που πρέπει να τσεκάρουμε μπορεί να τα κάνει ο οποιοσδήποτε έχει έστω και ελάχιστες μηχανολογικές γνώσεις, υπάρχει κάποιος λόγος που κάποιοι είναι επαγγελματίες στο χώρο και δη εξουσιοδοτημένοι.
Εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Οι περισσότερες εταιρείες πλέον προσφέρουν καλοκαιρινούς και χειμερινούς ελέγχους των οχημάτων τους σε όλα τους τα συνεργεία. Τα σημεία που ελέγχονται κυμαίνονται σε αριθμό ανάλογα με την εταιρεία, ενώ το ίδιο ισχύει και για το κόστος: Κάποιες προσφέρουν τους ελέγχους εντελώς δωρεάν, ενώ άλλες έναντι ενός μικρού χρηματικού ποσού, συνήθως γύρω στα 30 ευρώ, που περιλαμβάνει και την αλλαγή κάποιων εξαρτημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρεται και μικρή έκπτωση στα ανταλλακτικά ή αναλώσιμα σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζονται αλλαγή.

 
Ενημερωμένο service book σημαίνει αιώνιο κέρδος
Ένα ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης είναι το καλύτερο χαρτί στην πώληση του αυτοκινήτου μας όταν έρθει η στιγμή να περάσει σε δεύτερο χέρι. Σε αυτό, καταγράφονται τα service του αυτοκινήτου (πότε και στα πόσα χιλιόμετρα), καθώς και τυχόν βλάβες-επισκευές που έχουν γίνει (πότε και στα πόσα χιλιόμετρα). Ένα αξιόπιστο βιβλίο service, πλήρες, με σφραγίδες και ημερομηνίες από τα συνεργεία που έχουν γίνει όλες οι εργασίες, ενώ είναι σε θέση να πιστοποιήσει την κατάσταση του αυτοκινήτου. Αλλωστε είναι το πρώτο πράγμα που ζητάνε οι αγοραστές μεταχειρισμένου, και όχι άδικα αφού σε αυτό φαίνεται όλο το ιστορικό συντήρησης και άρα η μεταχείριση που είχε από τον πρώτο ιδιοκτήτη του.
Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλίζουμε ότι μετά από κάθε εργασία που γίνεται στο αυτοκίνητό μας, το service book του θα ενημερώνεται σωστά.

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις