autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Ιμάντας δυναμό: Πότε χρειάζεται αντικατάσταση;

Ιμάντας δυναμό: Πότε χρειάζεται αντικατάσταση;

Αντέχει πάνω από τα 100.000 χλμ.
Φορτίζει την μπαταρία και δίνει ρεύμα σε αρκετά μέρη
Ρετάρισμα και «πεσμένα» φώτα οι ενδείξεις ότι θέλει αλλαγή
Ο ιμάντας της «μαμάς» εξασφαλίζει σωστή συνεργασία με όλα τα μέρη

Φορτίζει την μπαταρία και δίνει ρεύμα σε αρκετά μέρη

Ο ιμάντας δυναμό είναι ένας ιμάντας όπως λέει και το όνομα είναι ένας ιμάντας φτιαγμένος από καουτσούκ που αναλαμβάνει να μεταφέρει την ενέργεια κίνησης του κινητήρα σε άλλες μονάδες του αυτοκινήτου, όπως το δυναμό, η μονάδα συστήματος A/C, η αντλία του υδραυλικού τιμονιού και η αντλία νερού.

Ο ρόλος του είναι κομβικός στη λειτουργεία του αυτοκινήτου καθώς μεταφέροντας την ενέργεια στο δυναμό και μετατρέποντάς τη με τη σειρά του σε ηλεκτρική, το δυναμό φορτίζει την μπαταρία. Με αυτόν τον τρόπο η μπαταρία δεν «αδειάζει» ποτέ και μπορεί να τροφοδοτεί με ρεύμα όλα τα ηλεκτρικά μέρη.

Ρετάρισμα και «πεσμένα» φώτα οι ενδείξεις ότι θέλει αλλαγή

Φυσικά όπως όλα τα εξαρτήματα ο ιμάντας κάποια στιγμή φθείρεται λόγω χρόνου, ωστόσο δεν είναι η  μοναδική αιτία που μπορεί να προκαλέσει τη φθορά του. Ζημιά μπορεί να προκληθεί από άλλες αιτίες, όπως τα υγρά του υδραυλικού τιμονιού ή του ψυκτικού υγρού.

Αντίστοιχα αιτία καταστροφής μπορεί να γίνουν και τα ρουλεμάν δημιουργώντας υπερθέρμανση λόγω τριβής, ακόμα και ο εντατήρας που τον κρατά τεντωμένο, προστατεύοντάς τον από σκισίματα.  

Πως όμως θα καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά; Πρώτο σημάδι είναι το λαμπάκι της μπαταρίας. Σίγουρα μια ένδειξη μπαταρίας μπορεί να προέρχεται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο είναι ένας παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και όταν το αυτοκίνητο δεν ανεβάσει στροφές εμφανίζοντας παράλληλα ρετάρισμα. Πάλι μπορεί ο ιμάντας να είναι μια από τις πιθανές αιτίες.

Πιο ανησυχητικό πάντως είναι αν παρατηρήσετε να τρεμουλιάζουν τα φώτα του αυτοκινήτου σας ή πέφτει η ισχύ τους. Εκεί πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα να πρόκειται για προβληματικό ιμάντα, όπως επίσης και αν η μπαταρία αδειάσει τελείως

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις