Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

ΚΤΕΟ και κέρδος γίνεται; Γίνεται!

3/5/2017

Κάθε πότε περνάει ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο; Μάθετε τι περιλαμβάνει ένας τυπικός έλεγχος και τι δικαιολογητικά είναι απαραίτητα. Γλυτώστε το πρόστιμο και τη τσέπη σας.

O υποχρεωτικός- έγκαιρος έλεγχος ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου μας, μπορεί να μας γλυτώσει από μια μικρή αρχικά βλάβη (η οποία στη συνέχεια να εξελιχθεί σε πραγματικό και κοστοβόρο πονοκέφαλο). 

Φυσικά ο έγκαιρος έλεγχος, πέραν από την ασφάλεια που μας προσφέρει καθώς επιβεβαιώνει πως οδηγούμε ένα αξιόπιστο όχημα «εκεί έξω», μας «προστατεύει» και από την αναμενόμενη εντατικοποίηση των ελέγχων της Τροχαίας (και τα οδυνηρά πρόστιμα που προβλέπονται για όσους δεν έχουν να δείξουν το απαραίτητο έγγραφο).

Η λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ έχει αναβαθμιστεί ιδιαίτερα, παρέχοντας στο κοινό υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Πέρα από τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, τα Ι.ΚΤΕΟ παρέχουν και μια σειρά από επιπλέον υπηρεσίες, που θα δούμε παρακάτω . Αλλά ας δούμε πρώτα όλα τα βασικά.
 
Κάθε πότε περνάει ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο. Τι περιλαμβάνει ένας τυπικός έλεγχος;

4 χρόνια από την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας και κάθε δύο χρόνια στη συνέχεια, πρέπει να περνούν από ΚΤΕΟ τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα. Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά σε χρόνο την μια ώρα.
Η προσκόμιση του οχήματος στο ΚΤΕΟ γίνεται από τον νόμιμο κάτοχο του οχήματος ή από τρίτο, εξουσιοδοτημένο ή μη πρόσωπο. Ο κάτοχος του οχήματος πριν τη διενέργεια του ελέγχου πρέπει να έχει εντοπίσει την θέση όπου είναι αποτυπωμένοι επάνω στο όχημα ο αριθμός πλαισίου και ο αριθμός κινητήρα.

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος:
Σε κάθε περιοδικό τεχνικό έλεγχο, οι τεχνικοί οφείλουν και πρέπει να ελέγχουν το σύνολο των μερών του αυτοκινήτου. Σε γενικές γραμμές: 

1. Η πρώτη δουλειά του τεχνικού συνήθως αφορά στον απαραίτητο, εξωτερικό οπτικό έλεγχο του οχήματος για οξειδώσεις και χτυπήματα που αναδεικνύει και τη γενικότερη κατάσταση του αυτοκινήτου. Αμέσως μετά, ελέγχεται αν το αυτοκίνητο διαθέτει τρίγωνο, πυροσβεστήρα και φαρμακείο.
2. Ακολουθεί ο έλεγχος των ελαστικών. Ελέγχεται το βάθος του πέλματος, η τριβή και η κατάσταση τους, ακόμα και η ημερομηνία. Εάν δε πληρούν τις προδιαγραφές συνιστάται άμεση αλλαγή.
3. Στο επόμενο βήμα, ελέγχεται οπτικά ο κινητήρας και ο αριθμός πλαισίου που φέρουν όλα τα αυτοκίνητα. 
4. Η μέτρηση των εκπεμπόμενων ρύπων είναι ένα από τα βασικά σημεία της διαδικασίας και αν απαιτείται, εκδίδεται Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια όπου γίνονται προσπάθειες φιλικότερες προς το περιβάλλον, δίνεται μεγάλη σημασία. Εάν τα επίπεδα δεν είναι ικανοποιητικά, σημειώνεται στο τέλος, και ο πελάτης πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές και έπειτα σε νέο έλεγχο θα εγκριθεί το όχημα του από το ΚΤΕΟ.
5. Αμέσως μετά, ακολουθούν οι μετρήσεις των αμορτισέρ, η σύγκλιση και απόκλιση του διευθυντηρίου άξονα, το σύστημα αναρτήσεων, όπως και η απόδοση των φρένων και του χειρόφρενου. Τέλος, η σύγκλιση/απόκλιση των τροχών μετριέται και στον πίσω άξονα. 
6. Μέτρηση των φώτων. Η ισχύς και το ύψος είναι καθοριστικά σε κάθε σκάλα. Ιδιαίτερη σημασία στα φώτα xenon να μη τυφλώνουν τους διερχόμενους οδηγούς. Επίσης ελέγχονται τα φώτα φρένων εάν ανταποκρίνονται στο πεντάλ και πιθανή θαμπάδα.
7. Έλεγχος του κάτω μέρους του αυτοκινήτου, με τη βοήθεια ειδικής ράμπας. Το αυτοκίνητο ανυψώνεται και ελέγχονται πιθανές ρωγμές και ύποπτες ενώσεις. Βάσεις μηχανής, καλώδια και μέρη του αυτοκινήτου που είναι εκτεθειμένα σε κάθε είδους δρόμους, μπορούν να ελεγχθούν με σιγουριά μόνο πάνω στην ειδική ράμπα.
 
Κόστος ελέγχου, απαραίτητα δικαιολογητικά και συχνές ερωτήσεις.

Ποιο είναι το κόστος του ελέγχου
Το κόστος τεχνικού ελέγχου του οχήματός σας, στα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ κυμαίνεται από τα 45 έως και τα 50 ευρώ.

Θέλω να ελέγξω μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινήτου μου και όχι να περάσω ΚΤΕΟ. Μπορώ; Κι αν ναι τι κάνω σε αυτή τη περίπτωση;
Φυσικά και μπορείτε. Ο Εκούσιος Έλεγχος γίνεται σε ένα ή περισσότερα σημεία του οχήματος, κατά εντολή και απαίτηση του πελάτη και δεν είναι υποχρεωτικός από τη νομοθεσία.

Την προηγούμενη φορά έβγαλα το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου σε δημόσιο ΚΤΕΟ. Μπορώ για τον επόμενο έλεγχο να πάω σε ιδιωτικό; 
Μπορείτε να περάσετε Τεχνικό Έλεγχο σε οποιοδήποτε ΚΤΕΟ θέλετε, ανεξαρτήτως το πού περάσατε την προηγούμενη φορά. (π.χ. άλλο ιδιωτικό ή δημόσιο ΚΤΕΟ).

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσω; 
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε για όλα τα Ι.Χ. είναι τα εξής: 
• ¶δεια κυκλοφορίας ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αυτής 
• Ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης αυτού που φέρει το όχημα 
• Κάρτα ελέγχου καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.) εφόσον είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση που η Κ.Ε.Κ έχει λήξει ή δεν υπάρχει, θα εκδοθεί από το KTEO 
• Δελτίο τεχνικού ελέγχου (στην περίπτωση που το όχημα έχει ξαναπεράσει από έλεγχο σε οποιοδήποτε ΚΤΕΟ) 
 
Τι ισχύει με τα πρόστιμα και τις προθεσμίες.

Το πρόστιμο για εκπρόθεσμο έλεγχο του ΚΤΕΟ μετά την πάροδο έξι μηνών, θα αγγίζει τα 150 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη διάταξη του ν. 4336 /2015, με τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις-Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και Ρυθμίσεις για την Υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όλους τους ιδιοκτήτες ΙΧ στην περίπτωση που έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περισσότερο των έξι μηνών από την καταληκτική προθεσμία διενέργειας περιοδικού Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ).

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει 3 νέες ειδικές προθεσμίες για τη διενέργεια περιοδικού τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ), προκειμένου οι ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα αποφυγής του προαναφερθέντος προστίμου των 150 ευρώ. 

Συγκεκριμένα αν ο έλεγχος ΚΤΕΟ πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμα, αλλά εντός:
30 ημερών από την προθεσμία, το κόστος θα είναι 16 ευρώ.
30 ημερών έως 6 μηνών, το κόστος θα είναι 33 ευρώ.
6 μηνών, το κόστος θα είναι 65 ευρώ.

Το αρχικό πρόστιμο της τροχαίας για κυκλοφορία χωρίς ισχύον δελτίο KTEO είναι 400 ευρώ.
 
 
 
Εκούσιος έλεγχος και έλεγχος Lpg

Πριν αγοράσουμε κάποιο μεταχειρισμένο μπορούμε να κάνουμε έναν εκούσιο έλεγχο του αυτοκινήτου, εκτός των προκαθορισμένων προθεσμιών, ανά πάσα στιγμή. Εάν δεν είστε γνώστης των μηχανικών μερών του αυτοκινήτου και θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για το όχημα που αγοράζετε, μη διστάσετε να κανονίσετε έναν εκούσιο έλεγχο και ζητήστε από το αρμόδιο ΚΤΕΟ τη λίστα με τα μέρη που ήλεγξαν.
 
Πάντα να κλείνετε τηλεφωνικά ραντεβού για να αποφύγετε τις ουρές και τις δυσάρεστες αναμονές. Τα περισσότερα μάλιστα δεν δέχονται έκτακτους πελάτες.
 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως για αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο (lpg), ο τιμοκατάλογος διαφοροποιείται με τους κατόχους τους να είναι έτοιμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις