Αυτό που πρέπει να υπολογίσει κανείς είναι ότι η σωστή επιλογή ανταλλακτικών είναι σημαντική για την ασφάλειά μας.

Επιλέγοντας ανταλλακτικά

Διαβάστηκε από 5381 αναγνώστες - 28/7/2017

Η βίβλος των ανταλλακτικών. Βρίσκονται εύκολα, υπάρχουν για όλα φυσικά τα αυτοκίνητα, παλιά και καινούργια, και είναι εγγυημένη η ποιότητα τους.

Ασφάλεια και Οικονομία
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς τα ανταλλακτικά που πουλάνε περισσότερο είναι τα αναλώσιμα, όπως τα φίλτρα, τα τακάκια, τα αμορτισέρ, τα ελαστικά, οι δισκόπλακες, τα σετ αμπραγιάζ και τα συναφή. Τα ανταλλακτικά δηλαδή για μέρη του αυτοκινήτου με περιορισμένο χρόνο ζωής, τα οποία φθείρονται περισσότερο κατά την οδήγηση, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες και το χρόνο. Αυτό που πρέπει να υπολογίσει κανείς είναι ότι η σωστή επιλογή ανταλλακτικών είναι σημαντική για την ασφάλειά μας. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με ελαστικά, φρένα και αμορτισέρ κακής ποιότητας. Πάνω από όλα, λοιπόν, καλό ανταλλακτικό σημαίνει περισσότερη ασφάλεια. Εκτός από την ασφάλεια, όμως, έχουμε και οικονομικό όφελος καθώς η χρήση καινούργιων και ποιοτικών ανταλλακτικών αυξάνει την μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου.

Είδη Ανταλλακτικών
Υπάρχουν διάφορα είδη καινούργιων ανταλλακτικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Ας δούμε για λίγο ποια είναι αυτά και ποιες οι διαφορές τους.
Γνήσια ανταλλακτικά. Πρόκειται για τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και μάλιστα, φέρουν το σήμα τους στη συσκευασία. Τα κατασκευάζουν οι κορυφαίοι κατασκευαστές, με τους οποίους συνεργάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Είναι ακριβώς τα αυθεντικά ανταλλακτικά του αυτοκινήτου σας, όπως μαρτυρά και το όνομά τους (ΟΕΜ: Original Equipment Manufacturers) και είναι ακριβώς τα ίδια με τα γνήσια, μόνο που αλλάζει το σήμα στις συσκευασίες, καθώς αντί για της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν αυτό του αρχικού κατασκευαστή.
Aftermarket ανταλλακτικά. Τα ανταλλακτικά αυτά είναι αντίστοιχης ποιότητας με τα γνήσια και τα OEM και μάλιστα πιο φθηνά, καθώς κατασκευάζονται από επώνυμες εταιρείες οι οποίες όμως δεν συνεργάζονται άμεσα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Επομένως, θα πρέπει πάντα να γίνεται και ένας έλεγχος ότι πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Aνταλλακτικά ανακατασκευής (rebuild ή remanufactured). Ακόμη και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετασκευάζουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων που έχουν χρησιμοποιηθεί, λειτουργώντας τα στη συνέχεια, σαν να είναι καινούρια. Είναι υποχρεωτικό όμως, να αναφέρεται κάτι τέτοιο στην συσκευασία τους, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προϊόντα ανακατασκευής.

 


Προδιαγραφές & Εγγύηση
Κάτι πολύ βασικό είναι τα ανταλλακτικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ιδιαίτερα αν επιλέξουμε aftermarket ή ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά θα πρέπει να σιγουρευτούμε για το αν πληρούν της απαραίτητες προδιαγραφές. Ο πειρασμός του χαμηλού κόστος ίσως είναι μεγάλος αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Η χρήση καλών ανταλλακτικών αυξάνει την ασφάλεια μας, άρα χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί.
Κάτι άλλο που απαιτεί την προσοχή μας είναι να σιγουρευτούμε ότι τα ανταλλακτικά που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχουν επίσημη εγγύηση. Πολλά μπορεί να συμβούν αφού φύγουμε από το συνεργείο. Υπάρχουν συνέργεια που χρησιμοποιούν την έννοια της εγγύησης πολύ γενικά ή άλλα που αποφεύγουν να αναφέρουν τι ακριβώς καλύπτει η εγγύηση του ανταλλακτικού. Για να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι δεν θα πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα την αξία ενός ανταλλακτικού, ρωτάμε πάντα το συνεργείο τόσο για την χρονική περίοδο της εγγύησης, όσο και τι ακριβώς καλύπτει.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχετικες Ειδησεις