Αν το ταμπλό σου είναι σαν στολισμένη πλατεία με λαμπιόνια τότε κάτι δεν πάει καλά. Αν ανάμεσα στα φωτάκια υπάρχει και το Check Engine, τότε έχεις πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον μπορείς να το προλάβεις.
Τα λαμπάκια στο ταμπλό (επίσημα προειδοποιητικές λυχνίες) έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Να μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά και επίκειται πρόβλημα αν δεν το κοιτάξεις ή να μας ειδοποιούν ότι έχει ήδη γίνει η ζημιά και πρέπει άμεσα να διορθωθεί το θέμα. Το λαμπάκι που σίγουρα δεν θες να δεις είναι αυτό του Check Engine.
Τι είναι όμως το Check Engine; Είναι το λαμπάκι που προειδοποιεί ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα στον κινητήρα του οχήματος και απεικονίζεται με ένα εικονίδιο μηχανής. Αν το πρόβλημα, σου επιτρέπει να συνεχίσεις τη διαδρομή σου, τότε έχει κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα. Αν από την άλλη απαιτείται άμεση ακινητοποίηση τότε έχει κόκκινο χρώμα.
Τι μπορεί να συμβεί για να ανάψει το Check Engine;
Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα ενεργοποιήσουν το λαμπάκι του Check Engine, ωστόσο οι περισσότερες δεν απαιτούν την άμεση ακινητοποίηση του αυτοκινήτου. Από κακή ποιότητα καυσίμου, το λάθος κλείσιμο της τάπας καυσίμου, την ανεπαρκή ποσότητα λιπαντικού, κάποιο ζήτημα με την τρόμπα, δυσλειτουργία των μπουζί και πολλά ακόμα. Αν είστε τυχεροί θα είναι απλά μια στιγμιαία λάθος ένδειξη που «είδε» ο εγκέφαλος και πιθανότατα αν ξαναβάλετε μπροστά να σβήσει.
Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν ανάψει το λαμπάκι θα πρέπει να πας σε συνεργείο άμεσα πριν το πρόβλημα μεγεθυνθεί και κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Οι τεχνικοί θα δουν αν υπάρχει πρόβλημα και τη σοβαρότητά του.
Τελικά σώζει και δεν τρομοκρατεί
Συνεπώς αν τελικά δείτε τη λυχνία αναμμένη, μην τρομάξετε, προειδοποίηση είναι που θα σας γλιτώσει από μεγαλύτερα έξοδα και πολύ ταλαιπωρία. Για παράδειγμα μπορεί να είναι ένα μικρό θέμα στον ψεκασμό, το οποίο αν αγνοήσεις να σου κολλήσει όλο το μοτέρ. Αν το αμελήσεις τότε δεν σου φταίει κανείς.