Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ασφαλίσου με καινούργιο ανταλλακτικό

8/5/2017

Θες το αμάξι σου να είναι σαν καινούργιο; Θες να είναι απόλυτα ασφαλές μετά από μια βλάβη; Μάθε τα πάντα για τα καινούργια ανταλλακτικά και δώσε στο ΙΧ σου την προσοχή που του αξίζει.

Αν θες να δώσεις στο αυτοκίνητό σου την προσοχή που του αναλογεί, τότε πρέπει  να αντικαταστήσεις οποιοδήποτε μέρος χαλάσει με ένα καινούργιο ανταλλακτικό. Αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος, διατηρώντας στο πέρασμα του χρόνου το ΙΧ σας σε άριστη κατάσταση. Έτσι ανεβάζουμε την μεταπολιτική του αξία, διατηρώντας ταυτόχρονα σε υψηλά στάνταρ την ασφάλειά του.

Με τα καινούργια ανταλλακτικά έχεις μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη μεταπωλητική αξία στο αυτοκίνητο.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να υπολογίσει κανείς είναι ότι η σωστή επιλογή ανταλλακτικών είναι σημαντική για την ασφάλειά μας. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με ελαστικά, φρένα και αμορτισέρ κακής ποιότητας. Πάνω από όλα, λοιπόν, καλό ανταλλακτικό σημαίνει περισσότερη ασφάλεια. Εκτός από την ασφάλεια, όμως, έχουμε και οικονομικό όφελος, καθώς η χρήση καινούργιων και ποιοτικών ανταλλακτικών αυξάνει την μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου κάτι το οποίο θα βρούμε μπροστά μας την ώρα που θα αποφασίσουμε να το πουλήσουμε.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς τα ανταλλακτικά που πουλάνε περισσότερο είναι τα αναλώσιμα, όπως τα φίλτρα, τα τακάκια, τα αμορτισέρ, τα ελαστικά, οι δισκόπλακες, τα σετ αμπραγιάζ και τα συναφή. Τα ανταλλακτικά δηλαδή για μέρη του αυτοκινήτου με περιορισμένο χρόνο ζωής, τα οποία φθείρονται περισσότερο κατά την οδήγηση, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες και το χρόνο.

Ξέρετε ότι τα είδη των καινούργιων ανταλλακτικών που υπάρχουν δεν είναι ένα αλλά τέσσερα;
Υπάρχουν διάφορα είδη καινούργιων ανταλλακτικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Ας  ποια είναι αυτά κα τι συμπέρασμα βγάζουμε.

Γνήσια ανταλλακτικά: Πρόκειται για τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και μάλιστα, φέρουν το σήμα τους στη συσκευασία. Τα κατασκευάζουν οι κορυφαίοι κατασκευαστές, με τους οποίους συνεργάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ανταλλακτικά OEM: Είναι ακριβώς τα αυθεντικά ανταλλακτικά του αυτοκινήτου σας, όπως μαρτυρά και το όνομά τους (ΟΕΜ: Original Equipment Manufacturers) και είναι ακριβώς τα ίδια με τα γνήσια, μόνο που αλλάζει το σήμα στις συσκευασίες, καθώς αντί για της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν αυτό του αρχικού κατασκευαστή.

Aftermarket ανταλλακτικά: Τα ανταλλακτικά αυτά είναι αντίστοιχης ποιότητας με τα γνήσια και τα OEM και μάλιστα πιο φθηνά, καθώς κατασκευάζονται από επώνυμες εταιρείες οι οποίες όμως δεν συνεργάζονται άμεσα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Επομένως, θα πρέπει πάντα να γίνεται και ένας έλεγχος ότι πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Ανταλλακτικά ανακατασκευής (rebuild ή remanufactured): Ακόμη και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετασκευάζουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων που έχουν χρησιμοποιηθεί, λειτουργώντας τα στη συνέχεια, σαν να είναι καινούρια. Είναι υποχρεωτικό όμως, να αναφέρεται κάτι τέτοιο στην συσκευασία τους, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προϊόντα ανακατασκευής.

Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι οι πιο ποιοτικές λύσεις είναι 2 πρώτες: Τα γνήσια ανταλλακτικά και ανταλλακτικά OEM. Αν λοιπόν ψάχνουμε για το καλύτερο ανταλλακτικό της αγοράς, που θα είναι και σύμφωνο με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, πρέπει να στραφούμε σε αυτές τις κατηγορίες. Επειδή, όμως πολλούς, αν όχι όλους πλέον, μας απασχολεί το θέμα του χαμηλού κόστους, μπορεί να στραφούμε στις 2 τελευταίες κατηγορίες: Τα aftermarket ανταλλακτικά και ανταλλακτικά ανακατασκευής. 

Προσέξτε τις προδιαγραφές και την εγγύηση, για να μην πληρώσετε διπλά και τριπλά;
Κάτι πολύ βασικό είναι τα ανταλλακτικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ιδιαίτερα αν επιλέξουμε aftermarket ή ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά θα πρέπει να σιγουρευτούμε για το αν πληρούν της απαραίτητες προδιαγραφές. Ο πειρασμός του χαμηλού κόστους ίσως είναι μεγάλος, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Η χρήση καλών ανταλλακτικών αυξάνει την ασφάλεια μας, άρα χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί.

Κάτι άλλο που απαιτεί την προσοχή μας είναι να σιγουρευτούμε ότι τα ανταλλακτικά που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχουν επίσημη εγγύηση. Πολλά μπορεί να συμβούν αφού φύγουμε από το συνεργείο. Υπάρχουν συνέργεια που χρησιμοποιούν την έννοια της εγγύησης πολύ γενικά ή άλλα που αποφεύγουν να αναφέρουν τι ακριβώς καλύπτει η εγγύηση του ανταλλακτικού. Για να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι δεν θα πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα την αξία ενός ανταλλακτικού, ρωτάμε πάντα το συνεργείο τόσο για την χρονική περίοδο της εγγύησης, όσο και τι ακριβώς καλύπτει.

Που μπορώ να τα βρω τα καινούργια ανταλλακτικά και πως κερδίζω χρόνο;
Στην αγορά, υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα και μπορεί να βρει κάνεις μεγάλη γκάμα από καινούργια ανταλλακτικά. Ωστόσο με τη βοήθεια της τεχνολογία που ολοένα και αυξάνεται, τα ίδια καταστήματα έχουν δημιουργήσει και τα γνωστά σε όλους μας e-shop, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να τα ψωνίσουμε μέσω του υπολογιστή μας ή να κάνουμε την παραγγελία εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.  

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις