Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Η σωστή φροντίδα των ελαστικών αυξάνει τον χρόνο ζωής τους.

Ελαστικά: Τι να προσέξω

Διαβάστηκε από 6200 αναγνώστες - 5/6/2019

Ακόμα και αν κάνουμε την καλύτερη επιλογή, τα ελαστικά μας θα φθαρούν γρήγορα αν δεν τα φροντίζουμε σωστά. Πώς μπορείς να ελέγχεις σωστά την πίεση τους; Ποιά λάθη κάνουν συχνά πολλοί οδηγοί; Πώς συμβάλει η επιθετική οδήγηση στη φθορά των ελαστικών;

Για να σιγουρευτείτε ότι τα ελαστικά σας είναι σε καλή κατάσταση και αποδίδουν θα πρέπει να τα φροντίζετε καλά. Δώστε προσοχή λοιπόν στα παρακάτω:
Πώς να ελέγχεις σωστά την πίεσή τους
Κάθε κατασκευαστής ορίζει την  σωστή πίεση του αέρα που θα πρέπει να περιέχουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών και την ποσότητα των αποσκευών. Τα νούμερα αυτά μπορείτε να τα διακρίνετε σε ένα ταμπελάκι, το οποίο συνήθως είναι τοποθετημένο στην πόρτα του οδηγού ή στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου.  Μία φορά κάθε 15 μέρες, και όταν τα ελαστικά σας είναι κρύα, θα πρέπει να ελέγχετε αν η πίεση των ελαστικών συμφωνεί με αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής. Αν δε συμφωνεί, τότε επηρεάζεται αρνητικά η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και η κατανάλωση καυσίμου. Για παράδειγμα, στην οδήγηση με μειωμένη πίεση αέρα κατά 0,5 bar, αυξάνεται η κατανάλωση του αυτοκινήτου μας έως και 1,6 λτ./100 χλμ., που μεταφράζεται σε 4 «πεταμένα» ντεπόζιτα το χρόνο.
Αποφύγετε τα συχνά λάθη
Πολλοί οδηγοί, τις περισσότερες φορές από άγνοια, κάνουν συχνά κάποια λάθη τα οποία αυξάνουν την φθορά των ελαστικών και μειώνουν τον χρόνο ζωής τους.
  • Μην αφήνετε τα ελαστικά σας να «πολυκαιρίσουν». Πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να κρατήσουν τα ίδια ελαστικά για παραπάνω από 3 χρόνια εφόσον δεν διανύσουν πολλά χιλιόμετρα με τα αυτοκίνητό τους. Αυτό είναι λάθος γιατί τα ελαστικά φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου ακόμα και αν δεν έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα. Για παράδειγμα, ένα ελαστικό που έχει «γράψει» 5.000 χλμ. σε 5 χρόνια, είναι χειρότερο από ένα αντίστοιχο που έχει διανύσει 50.000 χλμ. σε 2 χρόνια.
  • Μην «καβαλάτε» πεζοδρόμια. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο για έναν οδηγό που κινείται σε μεγάλη πόλη αλλά είναι σημαντικό για την φθορά του ελαστικού. Κάθε «καβάλημα» πεζοδρομίου, συνεπάγεται πιθανές μεταβολές στην πίεση του αέρα και στην οδική συμπεριφορά. Αν λοιπόν θέλετε να φροντίζετε τα ελαστικά σας, αποφύγετε αυτήν την συνήθεια.
  • Αποφύγετε την επιθετική οδήγηση. Τα συχνά απότομα φρεναρίσματα, τα σπιναρίσματα και γενικώς η επιθετική οδήγηση είναι προφανές ότι συμβάλουν στην γρηγορότερη φθορά των ελαστικών.
  • Μην ξεχνάτε να ελέγχετε το βάθος πέλματος. Μην ξεχάσετε να ελέγχετε τακτικά το βάθος πέλματος (γόμα) των ελαστικών. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, τα ελαστικά είναι καλό να αλλαχθούν αν το βάθος πέλματος έχει πέσει κάτω από 4,0 χλστ. (με κατώτατο επιτρεπτό τα 1,6 χλστ.)
Να θυμάστε λοιπόν ότι το κόστος δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην επιλογή ελαστικού. Τα ελαστικά είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλεια σας και παρΆ ότι κοστίζουν, αξίζουν κάθε ευρώ της αγοράς. Να επιλέγετε τα σωστά ελαστικά που καλύπτουν τις δικές σας ανάγκες και να τα φροντίζετε καλά για να μειώνετε τις πιθανές φθορές που μειώνουν τον χρόνο ζωής τους και μπορεί να σας κοστίσουν πολύ πιο ακριβά από ένα απλό σετ ελαστικών…

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις