Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Επέλεξε το σωστό ελαστικό ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες

Πριν Αγοράσω Ελαστικά

Διαβάστηκε από 5611 αναγνώστες - 27/5/2020

Πώς μπορείς να επιλέξεις τη σωστή διάσταση; Μάθε ποια είναι η καλύτερη επιλογή ανάλογα με τη χρήση και το κλίμα. Τι πρέπει να προσέχεις όταν διαβάσεις τις ετικέτες των ελαστικών και πώς ελέγχεις σωστά την χρονιά παραγωγής;.

Επέλεξε τη σωστή διάσταση
Μπορώ να βάλω ελαστικά μεγαλύτερων διαστάσεων; Ποια διάσταση είναι η καλύτερη για το αυτοκίνητό μου; Αυτά τα ερωτήματα φαίνεται να απασχολούν πολλούς οδηγούς όταν φτάνει ο καιρός να αλλάξουν ελαστικά. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι οι σωστές διαστάσεις ελαστικών για το κάθε μοντέλο αυτοκινήτου καθορίζονται σαφώς από τον κατασκευαστή.
Πριν αγοράσετε, λοιπόν, νέα ελαστικά σιγουρευτείτε ότι οι διαστάσεις των ελαστικών είναι σύμφωνες με τις οδηγίες του κατασκευαστή όπως αυτές φαίνονται στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου.
Επέλεξε ανάλογα με τη χρήση
Αν τα ελαστικά προορίζονται για χρήση σε πόλη βεβαιωθείτε ότι πριν αγοράσετε έχετε εξετάσει τα εξής 3 χαρακτηριστικά:
  • Απόσταση φρεναρίσματος. Επιλέγετε ελαστικά με την ελάχιστη απόσταση φρεναρίσματος, τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο δρόμο.
  • Χιλιομετρική απόδοση. Η οδήγηση στην πόλη, με τα πολυάριθμα σταματήματα και ξεκινήματα έχει μεγάλες απαιτήσεις από τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.  Επιλέγετε ελαστικά με αυξημένη χιλιομετρική απόδοση.
  • Εξοικονόμηση καυσίμων. Επιλέγετε ελαστικά με χαμηλή αντίσταση στην κύλιση, τα οποία εξοικονομούν καύσιμα.
Από την άλλη πλευρά, αν η χρήση των ελαστικών περιλαμβάνει κυρίως κίνηση σε επαρχιακούς δρόμους ή αυτοκινητόδρομους βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
  • Απόσταση φρεναρίσματος σε υψηλές ταχύτητες. Για μέγιστη ασφάλεια, επιλέξτε ελαστικά που παρέχουν την ελάχιστη απόσταση φρεναρίσματος και σε στεγνό και σε βρεγμένο δρόμο.
  • ¶νεση. Για μεγάλα ταξίδια, επιλέγετε ελαστικά που προσφέρουν άνεση και ως προς τους κραδασμούς και ως προς τα επίπεδα θορύβου.
  • Κράτημα δρόμου. Επιλέξτε ελαστικά που παρέχουν τη μέγιστη πρόσφυση και σταθερότητα
Επέλεξε ανάλογα με το κλίμα της περιοχής
Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που ζείτε και οδηγείτε θα πρέπει να επιλέξετε το ανάλογο ελαστικό.
  • Χειμερινά Ελαστικά. Αποδίδουν άριστα σε βρεγμένο οδόστρωμα (βροχή, χιόνι, υγρασία) και αυτό συνήθως οφείλεται στη χάραξη του πέλματός τους. Σκοπός της χάραξης ενός χειμερινού ελαστικού είναι να αποβάλλει από το πέλμα όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της υδρολίσθησης και η απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου
  • Θερινά Ελαστικά. Η πιο διαδεδομένη επιλογή στην Ελλάδα. Συνιστάται για στεγνό οδόστρωμα με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και σε βρεγμένο. Πλέον, τα περισσότερα από αυτά αποδίδουν το ίδιο καλά και στους δύο τομείς, λόγω των χωρισμένων τμημάτων του πέλματός τους, το οποίο διαθέτει σχεδιασμό ανάλογα με την περίσταση.
  • Παντός Καιρού Ελαστικά. Είναι αποδοτικά όλο το χρόνο συνδυάζοντας στοιχεία και των 2 προηγούμενων τύπων ελαστικών. Μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες λόγω του ασύμμετρου προφίλ τους. Η εσωτερική πλευρά του ελαστικού είναι κατάλληλη για οδήγηση σε χιόνι ενώ η εξωτερική εξασφαλίζει ιδανική οδήγηση και φρενάρισμα σε στεγνό οδόστρωμα.
Διαβάστε σωστά τις ετικέτες των ελαστικών
Πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτυπώνονται καθαρά στις ετικέτες των ελαστικών. Οι ετικέτες των ελαστικών δείχνουν την απόδοση τους σε 3 συγκεκριμένους τομείς:
  • Κατανάλωση καυσίμου (Α έως G) όπου Α η μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμων. Μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερα από 300 ευρώ ή 80 λίτρα καυσίμου κατά τη διάρκεια ζωής ενός ελαστικού, ανάλογα με την κλάση του στον τομέα της κατανάλωσης. Όπως είπαμε και πιο πάνω, ο συγκεκριμένος δείκτης απασχολεί όλους τους οδηγούς αλλά περισσότερο όσους κινούνται σε περιβάλλον πόλης.
  • Καλύτερο κράτημα σε βρεγμένο έδαφος (Α έως G) όπου Α το καλύτερο κράτημα. Το καλύτερο κράτημα είναι σημαντικό όταν αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες (π.χ. αυτοκινητόδρομος) ή όταν κινούμαστε συχνά σε βρεγμένο έδαφος για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της υδρολίσθησης.
Θόρυβος Κύλισης Ελαστικού σε decibel (με ανώτερο επιτρεπτό όριο τα 74db). Σημαντικός δείκτης αν κινούμαστε σε αυτοκινητοδρόμους και αναπτύσσονται συχνά μεγάλες ταχύτητες και επιθυμούμε άνετη οδήγηση.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις