Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Έχω SUV: Αξίζει να βάλω «XL» ελαστικά;

Έχω SUV: Αξίζει να βάλω «XL» ελαστικά;

16/12/2022

Μπαίνουν σε επιβατικά SUV και Mini Vans. Τα «XL» ελαστικά είναι ένα... παρεξηγημένο είδος, που έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα ξέρεις;

Τι είναι και σε τι χρησιμεύουν τα «XL» ελαστικά

Μην σας μπερδεύει το όνομα. Δεν πρόκειται για «εξαιρετικά μεγάλα» ελαστικά, αλλά για ελαστικά που προορίζονται να μεταφέρουν «έξτρα φορτίο». Για αυτό και το «XL» δηλώνει το «Extra Load». Ουσιαστικά, μιλάμε για προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα, άρα και πιο ανθεκτικά στο επιπλέον βάρος. Αυτό συμβαίνει με την πρόσθεση στιβαρών υλικών στα πλαϊνά του ελαστικού που τα καθιστούν πιο σκληρά. Τα προηγούμενα χρόνια το σκληρό αυτό υλικό ήταν συμπαγές καουτσούκ, το οποίο ναι μεν έδινε ανθεκτικότητα, δεν ήταν ωστόσο καθόλου βολικό ως προς την άνεση. Σταδιακά, ήρθαν τα πνευματικά ελαστικά τα οποία είχαν καλύτερο αποτέλεσμα στην άνεση, ωστόσο δεν ήταν το ίδιο ανθεκτικά σε τρυπήματα και σκασίματα.
 
Και φτάνουμε στο σήμερα, όποτε κάθε «XL» ελαστικό είναι κατασκευασμένο γύρω από ένα εύκαμπτο πλέγμα, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα πολυεστερικό ύφασμα που προστατεύει το καουτσούκ από το σκίσιμο. Για αυτό και σε ένα Extra Load ελαστικό βλέπουμε είτε τοποθέτηση περισσότερου καουτσούκ, είτε περισσότερου υλικού πλέγματος, είτε χρήση διαφορετικού μα ισχυρού υλικού, είτε συνδυασμός των παραπάνω επιλογών.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα σε ένα «XL» ελαστικό

Είπαμε ότι σκοπός τους είναι να αντέξουν το περισσότερο βάρος, όπως κάποια βαριά πράγματα στο αυτοκίνητο ή το φορτηγό (π.χ.) εργαλεία. Από εκεί και πέρα, τα «XL» ελαστικά έχουν βασικό προσόν την καλύτερη αντίσταση σε μηχανικούς περιορισμούς, όπως επιτάχυνση, φρενάρισμα, υψηλή ταχύτητα, απότομες στροφές. Εκτός των παραπάνω, είναι πιο ανθεκτικά απέναντι στους κραδασμούς (μεγαλύτερη διάρκεια ζωής), εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσφυση, βελτιωμένο έλεγχο και ιπποδύναμη.
 
Στον αντίποδα, δεν τα λες και τόσο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμου μιας και το όχημα «νιώθει» αντίσταση κατά την κίνηση εξαιτίας του επιπλέον βάρους από την ενίσχυση του ελαστικού. Παράλληλα, είναι αυξημένος και ο θόρυβος κατά την κύλισή τους.

Δεν είναι Runflat, δες σε τι διαφέρουν

Πολλοί, λανθασμένα, συγχέουν τα Runflat και τα «XL» ελαστικά. Με τα Runflat έχουμε ελαστικό ειδικά κατασκευασμένο ώστε να διατηρεί το σχήμα του σε περίπτωση ατυχήματος. Τότε, μπορείς σε χαμηλές ταχύτητες να οδηγήσεις το όχημά σου στο πλησιέστερο βουλκανιζατέρ για αντικατάσταση. Στον αντίποδα, το «XL» είναι περιορισμένο αποκλειστικά για να αντέχει επιπλέον φορτία.
 
 
Τα βάζουν επιβατικά SUV και Mini Vans
Το «XL» σημαίνει Extra Load
Κάνουν το ελαστικό πιο ανθεκτικό στο επιπλέον φορτίο
Τα μειονεκτήματα & πλεονεκτήματα
Σε τι διαφέρουν από τα Runflat

Είχες ξανακούσει ποτέ για τα «XL» ελαστικά; Πιστεύεις ότι μπορούν να χρησίμευαν σε ένα ταξίδι διακοπών, αν μπορούσες να τα αλλάξεις πάλι σε «κανονικά»;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις