H ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα το 2023
Διαβάστηκε από 55828 αναγνώστες - 22/5/2023
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, όπως φαίνεται, είναι απλά θέμα χρόνου! Όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινούνται στους δρόμους της χώρας μας, οι υποδομές φόρτισης αυξάνονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν αυτονομίες και τεχνολογίες που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ουτοπικά.
Όπως φαίνεται μέσα στα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα που γνωρίζαμε γύρω από το αυτοκίνητο. Η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και οι αυστηρές νομοθεσίες στο θέμα των ρύπων που είναι προ των πυλών έκαναν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να στραφούν άμεσα προς την ηλεκτροκίνηση και να ρίξουν όλο το βάρος τους στη συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να την κάνουν πιο φιλική και προσιτή προς τον οδηγό. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, για το μερικώς ακόμα άγνωστο, που ονομάζεται ηλεκτροκίνηση;
Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »
...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Το άγχος της αυτονομίας μειώνεται
Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης είναι η αυτονομία. Ο μέσος οδηγός δεν έχει συνηθίσει να έχει το μάτι του καρφωμένο στα εναπομείναντα χιλιόμετρα και να σκέφτεται που θα βρει την πιο «κοντινή πρίζα» για να φορτίσει το αυτοκίνητου του. Αυτή η αλλαγή της ρουτίνας που δεν περιλαμβάνει το κλασσικό βενζινάδικο και το 5λεπτο ανεφοδιασμό έκανε το κόσμο αρκετά επιφυλακτικό απέναντι στην ηλεκτροκίνηση. Οι εταιρίες αφουγκράστηκαν το συγκεκριμένο προβληματισμό και προσπαθούν συνέχεια να βρουν τρόπους ώστε να μεγαλώσει η αυτονομία για να μειωθεί το άγχος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος αυτονομίας στα ηλεκτρικά έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 150 χλμ τα τελευταία 4 χρόνια. Αυτό οφείλεται τόσο στην τεχνολογία των ηλεκτροκινητήρων και των μπαταριών, όσο και στα περιφερειακά στοιχεία που εξελίχθηκαν για αυτό το σκοπό, όπως τα ελαστικά αποκλειστικά για EV οχήματα. Επίσης ταυτόχρονα με την αυτονομία, μεγαλώνει και το δίκτυο σταθμών φόρτισης στη χώρα μας, αργά μεν, σταθερά δε.Το 2020 υπήρχαν μόνο 173 δημόσιοι φορτιστές σε όλη την Ελλάδα, το Ιούλιο του 2022 είχαν φτάσει τους 1.700, πλέον λειτουργούν περίπου 2.300, ήδη υπάρχει επιδοτούμενο πρόγραμμα για άλλους 8.900 μέχρι το 2024 κι εκτιμάται ότι το 2030 θα έχουν αυξηθεί στους 30.000.
Μικραίνει η ψαλίδα κόστους απόκτησης θερμικών-ηλεκτρικών
Με τις τιμές των αυτοκινήτων να έχουν πάρει την ανοίουσα, το κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού μοντέλου δεν μοιάζει απαγορευτικό σε σχέση με ένα όχημα με θερμικό μοτέρ, χάρη και στην κρατική επιδότηση. Ενδεικτικά η βασική Mercedes GLA 200 με τους 163 ίππους κοστίζει 42.350 ευρώ, τη στιγμή που η ηλεκτρική εκδοχή του, η Mercedes EQA 250 των 190 ίππων στοιχίζει 43.100 (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης). Μάλιστα αυτή η μεταβολή στη διαφορά της τιμής φαίνεται και στις πωλήσεις, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2022 ταξινομήθηκαν 8.337 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόνο 480.