Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Πώς τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης σου γλιτώνουν χρήματα;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πώς τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης σου γλιτώνουν χρήματα;

Διαβάστηκε από 1324 αναγνώστες - 2/12/2022

Η αγορά του κατάλληλου ελαστικού δεν εξαρτάται μόνο από τις καιρικές συνθήκες και από το αν θα επιλέξεις θερινά, χειμερινά ή 4 εποχών. Μάθε γιατί πρέπει να κοιτάς (και) την αντίσταση κύλισης, αν θες να μειώσεις την κατανάλωση του αυτοκινήτου σου.

Τα ελαστικά επηρεάζουν την αυτονομία σου

Θα έχετε παρατηρήσει πως σε διεθνή συγκριτικά test ελαστικών υπάρχει αναφορά στην αντίσταση κύλισης του εκάστοτε προϊόντος. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά είναι μία απάντηση στο πόσο οικονομικό ως προς την κατανάλωση καυσίμου μπορεί να είναι. Ναι, ένα ελαστικό επηρεάζει την αυτονομία του αυτοκινήτου σου, καθώς έχει υπολογιστεί ότι το 20% έως 30% της κατανάλωσης καυσίμου ενός οχήματος και το 24% των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων σχετίζονται με τα ελαστικά. Αυτό ισχύει γιατί η αντίσταση κύλισης επηρεάζει σημαντικά την απόδοση του καυσίμου αναλόγως της αντίστασης κύλισης.


Η αντίσταση κύλισης επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου σε ποσοστό 20-30%.

Η αντίσταση κύλισης επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου σε ποσοστό 20-30%.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τι σημαίνει αντίσταση κύλισης

Πάμε να εξηγήσουμε, τώρα, τι είναι η αντίσταση κύλισης. Από την στιγμή που το ελαστικό είναι το μοναδικό μέρος του οχήματος που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα έχει μεγάλη σημασία το μέγεθος της τριβής του η οποία και υπερτερεί της δύναμης της αδράνειας. Είναι λογικό παράμετροι όπως η αντίσταση του αέρα και η ποιότητα του δρόμου να επηρεάζουν την αντίσταση κύλισης και την οικονομία καυσίμου, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει, φυσικά, και με την ποιότητα των ελαστικών. Άρα, όσο μεγαλύτερη αντίσταση κύλισης υπάρχει, τόσο «πιέζεις» το αυτοκίνητο καταναλώνοντας περισσότερο καύσιμο σε υψηλότερες ταχύτητες.

Η «επαφή» του πέλματος με το οδόστρωμα έχει αξία

Όσα ελαστικά φημίζονται για την χαμηλή αντίσταση κύλισης κατασκευάστηκαν με σύγχρονα υλικά που περιορίζουν την ποσότητα βενζίνης ή ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την κίνηση του αυτοκινήτου. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί με μοντέρνο τρόπο ως προς την διαμόρφωση του πέλματός τους. Το οποίο πέλμα έχει πολύ μεγάλη αξία για το τελικό αποτέλεσμα μιας και επηρεάζει την αντίσταση κύλισης σε ποσοστό 35-50%. Φθαρμένα ελαστικά, εκτός του ότι είναι επικίνδυνα ως προς τον χειρισμό του αυτοκινήτου, γλιστρούν περισσότερο στο οδόστρωμα «αναγκάζοντας» τον κινητήρα να «δουλέψει» περισσότερο, καταναλώνοντας περισσότερο βενζίνη. Κάτι που δεν ισχύει με τα καινούργια και τα καλοδιατηρημένα.
 
Κατά τα άλλα, υπάρχουν ελαστικά με έχουν συγκεκριμένες ενώσεις πέλματος χάρη στις οποίες περιορίζεται η αντίσταση. Το «πρόβλημα» είναι στις μέσες οδηγικές απαιτήσεις το ελαστικό με βαθύ πέλμα είναι πιο αποτελεσματικό στο ασφαλές και εύκολο φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα. Από την άλλη, αν έχεις πιο ρηχό πέλμα κερδίζεις σε αποδοτικότητα καυσίμου. Για να είσαι «καλυμμένος», επιλέγεις μία μέση λύση, με το ταιριαστό ανά τύπο οδήγησης ελαστικό.

Τα μεγαλύτερα ελαστικά «καίνε» περισσότερο

Μεγάλη σημασία, τέλος, έχει η διάσταση των ελαστικών. Τα μεγαλύτερα ελαστικά «απαιτούν» περισσότερη προσπάθεια για να κινηθούν, άρα έχουν υψηλότερη αντίσταση κύλισης. Σε περιπτώσεις «σταμάτα-ξεκίνα» μία μικρότερη διάσταση είναι και πιο ενδεδειγμένη λόγω ανάγκης μικρότερης ισχύος. Βέβαια, κινούμενος σε υψηλότερες ταχύτητες στην Εθνική Οδό το πράγμα αλλάζει. Εκεί, τα μεγάλα ελαστικά καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση στην ίδια κίνηση σε σχέση με το μικρότερο, για αυτό και είναι πιο αυτονομία καυσίμου.
 
 
Το πέλμα, η διάσταση και η ποιότητα του ελαστικού σού κοστίζει σε €
Όσο πιο μεγάλη αντίσταση κύλισης, τόσο «διψάει» για καύσιμο το αυτοκίνητο
Η αντίσταση κύλισης επηρεάζει την κατανάλωση κατά 20-30%
Με ιδιαίτερο σχεδιασμό πέλματος και νέα υλικά τα χαμηλής αντίστασης
Τα μεγάλα ελαστικά «καίνε» στην πόλη, γλιτώνουν χρήματα στο ταξίδι
 
Το ήξερες ότι η χαμηλή αντίσταση κύλισης επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου; Εσύ κοιτάς την συγκεκριμένη παράμετρος ή θεωρείς πιο σημαντικά άλλα χαρακτηριστικά;

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις