Οτι πρέπει να ξέρεις για τον επαναπρογραμματισμό εγκεφάλων
Αν θέλεις περισσότερη ισχύ στο αυτοκίνητο σου, μπορείς να κερδίσεις γρήγορα και σχετικά εύκολα επιπλέον άλογα, μέσω του επαναπρογραμματισμού του εγκεφάλου. Διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον προγραμματισμό εγκεφάλων αυτοκινήτου, προτού φτάσεις στον προγραμματιστή.
Η πάροδος των χρόνων αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας στον χώρο της αυτοκίνησης, μας δίνει την δυνατότητα να εξελίξουμε το αγαπημένο μας μοντέλο. Μέσα σε αυτές είναι και ο επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου του, αυξάνοντας ουσιαστικά την ιπποδύναμή, χωρίς να επηρεάζεται η αξιοπιστία του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εδώ και πολλά χρόνια οι βιομηχανίες συνεργάζονται με εταιρίες ώστε να εξελίσσουν τα εργοστασιακά τους μοντέλα (Abt, Revo, Novitec κ.λ.π) αφού οι απαιτήσεις του κοινού αυτό προστάζουν. Πλέον και στην χώρα μας, βρισκόμαστε σε επίπεδο τέτοιο στο οποίο μπορούμε να επαναχαρτογραφήσουμε ECU εγγυημένα και με πολύ εντυπωσιακά, αλλά παράλληλα με γραμμικά και αξιόπιστα αποτελέσματα.
Εγκέφαλος
Ας πούμε όμως κάποια βασικά τα οποία θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε όρους και λειτουργίες αυτού του ευαίσθητου τμήματος που λέγεται εγκέφαλος. Οι ηλεκτρονικές μονάδες που διαχειρίζονται την λειτουργία του κινητήρα ονομάζονται ECU (Engine Control Unit) ή ΕMS (Engine Management System). Το βασικό μέρος ενός εγκέφαλου αποτελείται από έναν κεντρικό μικροεπεξεργαστή (CPU) συνήθως τεχνολογίας 32-bit που τρέχει στα 20ΜΗz, και από αναλογικά σήματα που προέρχονται από τους αισθητήρες του αυτοκινήτου, τα οποία δίνουν τα στοιχεία ώστε να εκτελεστούν οι αριθμητικοί υπολογισμοί σε συνδυασμό με πολύπλοκα αλγοριθμικά προγράμματα τα οποία υπάρχουν στην μνήμη. Η μνήμη χωρίζεται σε RAM, ROM και PROM. Η RAM αποθηκεύει προσωρινά τα δεδομένα εισόδου (από τους αισθητήρες) και εξόδου πριν αρχίσει το πρόγραμμα ελέγχου. Στην ROM έχουν αποθηκευθεί μόνιμα πληροφορίες ενώ η συγκεκριμένη μνήμη επικοινωνεί απευθείας με το πρόγραμμα ελέγχου. Η μνήμη PROM περιέχει σε μορφή αλγοριθμικού προγράμματος όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία λειτουργίας του κινητήρα και στην ουσία αυτή είναι η μνήμη την οποία και επαναπρογραμματίζουμε.
Επιπλέον υπάρχει και μία ακόμα μνήμη η ΚΑΜ η οποία αποτελεί ουσιαστικά παραλλαγή της RAM και σε αυτή η CPU μπορεί να διαβάσει και να αποθηκεύσει νέα δεδομένα λειτουργίας. Τα σήματα από τους αισθητήρες (που μετατρέπονται από αναλογικά σε ψηφιακά και τούμπλαλιν) η ECU τα χρειάζεται προκειμένου να ρυθμίσει με απόλυτη ακρίβεια την λειτουργία των συστημάτων ψεκασμού και ανάφλεξης. Όταν η ECU δίνει εντολή στο σύστημα ψεκασμού στην πράξη ορίζει την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα των μπεκ και την διάρκεια που θα μείνει ανοιχτή, ρυθμίζοντας έτσι την ποσότητα του μίγματος στον θάλαμο καύσης. Όσον αφορά στο σύστημα ανάφλεξης η ECU ρυθμίζει την στιγμή της ανάφλεξης του μπουζί καθώς και την προπορεία ανάφλεξης (αβάνς). ...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Σχολιάστε |