Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Φθαρμένα ελαστικά: Μην ρισκάρεις την ασφάλειά σου!

Φθαρμένα ελαστικά: Μην ρισκάρεις την ασφάλειά σου!

Διαβάστηκε από 1672 αναγνώστες - 24/1/2022

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μπορούν να σώσουν τη ζωή σου και να σε γλυτώσουν από πολυέξοδες περιπέτειες. Μην τα αφήνει λοιπόν στη τύχη τους.

Τα μαθηματικά ποτέ δε λένε ψέματα!

Κοινοποίησέ το »

Τα ελαστικά παίζουν τον απόλυτο  ρόλο στο φρενάρισμα του αυτοκινήτου σε κατάσταση πανικού και όχι μόνο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι μετρήσεις με σχεδόν καινούργια ελαστικά (βάθος πέλματος 7 χλστ.) έδειξαν πως για την πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος από τα 100 χλμ./ώρα απαιτούνται 36.2μ. Όταν μετρήθηκε  το φρενάρισμα με ελαστικά στο νόμιμο όριο (1.6 χλστ) η απόσταση ακινητοποίησης είχε αυξηθεί 9.6 μ. φτάνοντας στα 45.8! Η απόσταση αυτή των 9.6 μ. σημαίνει ότι με φθαρμένα ελαστικά, το αυτοκίνητό σας θα συρθεί σε απόσταση ικανή να προσπεράσετε 3 σταματημένα οικογενειακά  αυτοκίνητα… Προσθέστε και ένα άλλο σοκαριστικό δεδομένο. Η απόσταση φρεναρίσματος σε έναν βρεγμένο δρόμο είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη σε στεγνό δρόμο… Το κόστος λοιπόν, από τη χρήση φθαρμένων ελαστικών μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της αλλαγής καθώς  μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
 
ΚΑΝΟΝΑΣ: Πότε αλλάζω λάστιχα!
Ελαστικά λοιπόν  αλλάζεις:  α) όταν  συμπληρωθούν 3 χρόνια χρήσης τους ή β) κάθε 40.000χλμ ή γ) όταν το βάθος πέλματος (γόμα) είναι κάτω από 4.0 χλστ (με κατώτατο όριο 1.6 χλστ). Σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκεις άλλαξε αμέσως λάστιχα.
 
Σωστός αέρας = 4 ντεπόζιτα λιγότερο το χρόνο! Γιατί να τα χαρίσεις;
Κάθε κατασκευαστής ορίζει την  σωστή πίεση του αέρα που θα πρέπει να περιέχουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών και την ποσότητα των αποσκευών. Τα νούμερα αυτά μπορείτε να τα διακρίνετε σε ένα ταμπελάκι, το οποίο συνήθως είναι τοποθετημένο στην πόρτα του οδηγού ή στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου. Μία φορά κάθε 15 μέρες, και όταν τα ελαστικά σας είναι κρύα, θα πρέπει να ελέγχετε αν η πίεση των ελαστικών συμφωνεί με αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής. Αν δε συμφωνεί, τότε επηρεάζεται αρνητικά η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και η κατανάλωση καυσίμου. Για παράδειγμα, στην οδήγηση με μειωμένη πίεση αέρα κατά 0,5 bar, αυξάνεται η κατανάλωση του αυτοκινήτου μας έως και 1,6 λτ./100 χλμ., που μεταφράζεται σε 4 «πεταμένα» ντεπόζιτα το χρόνο. Ένας δηλαδή τυπικός έλεγχος ολίγων δευτερολέπτων , μπορεί να σας γλυτώσει πολλά ευρώ σε βάθος χρόνου.
 
 
Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου »

Κοινοποίησέ το »

Σχετικες επιχειρησεις