Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

    Διαστάσεις ελαστικών

    Διαβάστηκε από 14052 αναγνώστες - 31/3/2016

    Εκτός από το αυτοκόλλητο που μας λέει πως τα πηγαίνει το ελαστικό στις τυποποιημένες μετρήσεις, υπάρχουν και τα ανάγλυφα νούμερα στο πλάι του που μας δίνουν κάποια βασικά στοιχεία τόσο για τις διαστάσεις όσο και για τη χρήση του. Ας δούμε τι σημαίνουν αυτά με ένα παράδειγμα:
    P 195/60R16 63H
    P -Το πρώτο γράμμα είναι προαιρετικό και μας δίνει τον τύπο του οχήματος για τον οποίο προορίζεται το ελαστικό. Έχουμε P για επιβατικό, LT για ελαφρύ φορτηγό ή τζιπ, ST για τρέιλερ και Τ για τα ελαστικά ανάγκης όπως π.χ. Τις μικρές ρεζέρβες με χαμηλό όριο ταχύτητας.
    195 – Το φάρδος του ελαστικού σε mm., γνωστό και ως πέλμα.
    /60 – Ο λόγος του ύψους των πλαϊνών του ελαστικού σε σχέση με το φάρδος του. Σε περίπτωση που απουσιάζει θεωρείται ότι είναι 82%.
    R – επίσης προαιρετικό, μας δίνει πληροφορίες για την πλέξη του σκελετού του ελαστικού. Το ποιό κοινό σήμερα είναι το R για Radial ελαστικά. Έχουμε επίσης D για διαγώνια πλέξη, Β όπου τα πλαϊνά έχουν το ίδιο υλικό με το πέλμα και σε περίπτωση που το γράμμα απουσιάζει θεωρείται ότι είναι cross ply.
    16 – Οι διαστάσεις, σε ίντσες, της ζάντας για την οποία είναι σχεδιασμένο το ελαστικό.
    63 – Ο συντελεστής φορτίου για το ελαστικό. Μας δίνει το μέγιστο φορτίο που κάθε ελαστικό είναι σχεδιασμένο να σηκώνει. Στην περίπτωσή μας το 63 αντιστοιχεί σε 272 κιλά, άρα πρέπει να τοποθετείται μόνο σε αυτοκίνητα που το συνολικό τους βάρος με επιβάτες και αποσκευές δε θα ξεπερνά τα 1088 κιλά. Ιδιαίτερα σημαντικό νούμερο που συνήθως παραβλέπεται.
    Η – Ο συντελεστής ταχύτητας του ελαστικού, μας δίνει τη μέγιστη ταχύτητα που προτείνει ο κατασκευαστής για το συγκεκριμένο σετ. Όσο ανεβαίνει ο δείκτης τόσο ανεβαίνει και η επιτρεπτή ταχύτητα. Νομικά, στην Ευρώπη δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης με ελαστικά χαμηλότερου δείκτη ταχύτητας.
    Τα ελαστικά έχουν πληθώρα άλλων αναγλύφων που μας δίνουν πληροφορίες για το αν χρειάζονται (ΤΤ) ή όχι (TL) σαμπρέλα, χώρα κατασκευής κλπ. Το ποιο σημαντικό εξ αυτών είναι το DOT που μας πληροφορεί για την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού. Αποτελείται από τέσσερα νούμερα, τα δύο πρώτα εκ των οποίων είναι η εβδομάδα και τα δύο τελευταία το έτος κατασκευής.
    Έτσι ένα ελαστικό που αναγράφει DOT 0815 έχει κατασκευαστεί την όγδοη εβδομάδα του 2015. Δεν προτείνεται να τοποθετούνται ελαστικά άνω της 5αετίας καθώς μπορεί λόγω κακής αποθήκευσης να έχουν ξεραθεί.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    Σχετικες επιχειρησεις