Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Κάνε το αυτοκίνητό σου ετοιμοπόλεμο για το χειμώνα

Διαβάστηκε από 5663 αναγνώστες - 19/1/2021

Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, ο χειμώνας έφτασε απότομα. Ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις στο αυτοκίνητό σου έτσι ώστε να το έχεις ετοιμοπόλεμο και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην κακοκαιρία και τις δύσκολες συνθήκες;

Μετακίνηση με ασφάλεια

Χειμώνιασε. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε «γλιστερές» καταστάσεις με το αυτοκίνητο, σε ότι αφορά στην κίνηση σε χιόνι και πάγο. Ένα ζευγάρι αντιολισθητικές αλυσίδες θα μας βοηθήσει σημαντικά.

Τα τελευταία  χρόνια η κακοκαιρία μας επισκέπτεται όλο και συχνότερα. Εκτός λοιπόν, από τις περιπτώσεις που πρόκειται να ταξιδέψουμε σε κάποιο ορεινό μέρος, όπου οι πιθανότητες για χιόνια είναι μεγαλύτερες, καλόν είναι να έχουμε μαζί μας στο αυτοκίνητο ένα ζευγάρι αντιολισθητικές αλυσίδες, ειδικά να στην περιοχή που ζούμε και κινούμαστε υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά είδη αλυσίδων. 

Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά σημεία που θα μας επιτρέψουν να διαλέξουμε τις κατάλληλες για το αυτοκίνητό μας. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό: ακόμη και τετρακίνητο αυτοκίνητο να έχουμε εφοδιασμένο με χειμερινά ελαστικά, η κίνηση στο χιόνι και ειδικά στον πάγο, χρειάζεται αλυσίδες και προσοχή.

Οι κατηγορίες αντιολισθητικών αλυσίδων
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες που μπορούμε να συναντήσουμε σε διάφορα καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: σε απλές αλυσίδες με εύκαμπτο συρματόσχοινο, σε αλυσίδες με καρφιά, αλυσίδες "αράχνες" και σε αντιολισθητικά καλύμματα. 

Πλέον, όλοι οι τύποι είναι ταχείας εφαρμογής, ωστόσο η τοποθέτηση των δύο τελευταίων είναι θέμα ελαχίστων λεπτών, για αυτό και τις προτιμούν όλο και περισσότεροι οδηγοί. Οι απλές αλυσίδες με το συρματόσχοινο είναι από τις πιο αξιόπιστες (αν τοποθετηθούν σωστά), είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων και σπάνια θα "προδώσουν" τον οδηγό.
Οι "αράχνες" είναι ταχείας τοποθέτησης, ωστόσο πρέπει πρώτα να έχουν μπει στους τροχούς οι ειδικοί μεταλλικοί δίσκοι στερέωσης με τα μπουλόνια τους.
Οι αλυσίδες με καρφιά ενδείκνυνται για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση πάνω σε πάγο. Έρχονται σε απόλυτη επαφή με τον τροχό, συνδυάζοντας καουτσούκ και ατσαλένιες τάπες, ενώ ταυτόχρονα το σχήμα πενταγώνου που διαθέτουν, ισχυροποιεί το κράτημα προς κάθε κατεύθυνση.
Τέλος, τα αντιολισθητικά καλύμματα είναι κατασκευασμένα από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μόνο σε χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες, διότι σε καθαρό οδόστρωμα παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία με αποτέλεσμα να καταστρέφονται.

Χρήσιμες οδηγίες
* Προμηθευτείτε τις αλυσίδες έγκαιρα και όχι μόλις χιονίσει.
* Οι αλυσίδες έχουν διαστάσεις όπως και τα ελαστικά. Βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε την κατάλληλη διάσταση.
* Ενημερωθείτε από πριν για τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει το αυτοκίνητό σας, στην χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και επιλέξτε τις κατάλληλες.
* Κάντε «προπόνηση» στην τοποθέτηση: θα χρειαστεί να τις τοποθετήσετε σε «άγριο» περιβάλλον, μπορεί και νύχτα.
* Χρησιμοποιείστε το διαδίκτυο. Εκεί θα βρείτε βίντεο με τις οδηγίες τοποθέτησης των αλυσίδων σας. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις